Marile banci care opereaza in Est pariaza acum pe iesirea regiunii din recesiune

Autor: Cristina Rosca 18.01.2010

Cele mai importante banci din Europa Centrala si de Est planuiesc reinceperea expansiunii operatiunilor din regiune, fiind increzatoare ca economiile de aici se repun pe picioare.



Banca italiana UniCredit planuieste sa deschida 100 de filiale in Europa Centrala si de Est. Grupul austriac Raiffeisen International lanseaza in regiune o banca on-line, iar Erste, tot din Austria, isi deschide 70 de filiale in Romania, cea mai importanta piata a grupului in regiune, scrie Financial Times.

Aceste mutari strategice sunt anuntate la scurt timp dupa ce s-a putut observa o crestere usoara a volumului de credite acordate de unele state din regiune, cum este cazul Poloniei. Bancherii sunt increzatori ca trendul se va mentine si pe viitor.

"Eu cred ca 2010 va fi un an de tranzitie si ma astept sa apara primele semne ale iesirii din criza", a spus Federico Ghizzoni, seful operatiunilor din Europa Centrala si de Est ale UniCredit.

Probleme cu credibilitatea

Regiunea este insa putin credibila in fata investitorilor, iar agentiile de rating continua sa evidentieze pericolele care ameninta statele din zona. Fitch a avertizat in aceasta luna ca o serie de riscuri asociate unor evenimente neprevazute ameninta sa afecteze activitatea bancilor. Printre acestea se numara devalorizarea monedei nationale, posibilitatea ca o banca prezenta in regiune sa fie afectata de o retragere in masa a depozitelor sau "aparitia de tensiuni sociale ce au la baza situatia economica".

Firma de cercetare Capital Economics a anuntat recent ca "sectorul bancar din regiune nu a scapat de toate pericolele ce il amenintau".

Dezastrul financiar care ameninta regiunea in urma cu un an nu s-a materializat datorita sprijinului international, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International jucand un rol important, si rezultatelor economice peste asteptari anuntate de state-cheie. Si decizia bancilor vestice de a ramane in regiune a jucat un rol important.

Unele pe plus, altele pe minus

In 2009, economia regiunii a intrat in recesiune, in medie Produsul Intern Brut contractandu-se cu 7%. Desi economistii sunt prudenti atunci cand fac estimari pentru 2010, ei vorbesc de o crestere economica de 2% in regiune. Cu toate acestea, viteza de crestere din perioada de boom nu va mai fi atinsa in viitorul apropiat. Un colaps financiar total nu mai pare totusi probabil.

Starea de sanatate a sistemului financiar din Polonia, Cehia si Slovacia este relativ buna, intr-un moment in care aceste state se pregatesc sa iasa din criza. Grupul controlat de stat PKO Bank Polski, cea mai mare banca din Polonia, a realizat recent o emisiune de actiuni in valoare de 5,1 mld. zloti (1,26 mld. euro). Succesul acesteia sugereaza ca investitorii sunt increzatori in redresarea regiunii.

Exista insa si alte state unde perspectivele de viitor sunt mai sumbre. Statele baltice sunt in continuare in recesiune. Economiile Lituaniei, Letoniei si Estoniei au fost puternic afectate de criza, ele contractandu-se cu peste 20%.

Ungaria, care a intampinat probleme inca de dinainte ca tulburarile de pe piete sa se extinda la nivel mondial, incearca in continuare sa recastige increderea investitorilor.

Romania si Bulgaria au resimtit criza mai tarziu. Economiile lor ar putea sa ramana insa pe minus si in 2010. Si in Ucraina situatia este dificila, si totodata este agravata de problemele de pe scena politica.

Creditele neperformante, o problema spinoasa

In aceste state, bancile trebuie sa faca fata problemei creditelor neperformante. Potrivit Capital Economics, in Ungaria 9,5% din totalul creditelor sunt neperformante. In Romania raportul este de 11,2%, iar in Letonia de 14,5%. Situatia s-ar putea insa inrautati. Bancile din Polonia, Cehia si Slovacia sunt relativ sanatoase.

Austria ramane cel mai expus stat vestic in Est, valoarea activelor bancilor statului in regiune ridicandu-se la 70% din PIB-ul Austriei. In cazul Raiffeisen, la sfarsitul lui 2008, 100% din activele grupului erau in Europa Centrala si de Est. Erste era mai bine pozitionata, cu 53%, insa UniCredit cu 10% era la adapost.