Cum au reusit cele mai tinere case de avocatura sa supravietuiasca in cel mai greu an si din ce contracte le-au venit banii

Autor: Cristi Moga 18.01.2010

PeliFilip si birourile locale ale firmelor DLA Piper si Garrigues au fost infiintate in 2008, intr-o perioada in care marile case de avocatura spuneau stop extinderilor si incepeau sa-si adapteze afacerea la recesiune.



Firmele de avocatura mai recent infiintate au continuat sa angajeze avocati pe parcursul anului trecut pentru a-si contura echipele si au incercat sa muste din "felia" consultantei juridice, dominata de trei-patru firme locale si de o serie de firme straine prezente pe piata de mai mult timp.

Fostii avocati ai lui Ion Nestor (NNDKP) au avut un start lansat inca din 2008, iar anul trecut au reusit sa ofere consultanta sub "titulatura" PeliFilip la una dintre cele mai importante tranzactii realizate, prin care fondul de private equity CVC a preluat producatorul de bere ABInBev, inclusiv operatiunile companiei din Romania. PeliFilip a asistat alaturi de gigantul avocaturii Freshfields in aceasta tranzactie cu o valoare globala de circa 2,2 miliarde de dolari (1,5 mld. euro), caracterizata drept "cea mai mare tranzactie private equity realizata vreodata in Europa Centrala si de Est, dar si cea mai semnificativa achizitie din 2009 in Europa".

"Desi am lansat compania intr-un moment dificil pentru intreg mediul de business, avand in vedere ca la nivel international aparusera deja semne ale crizei si se astepta impactul la nivel local, evolutia PeliFilip a fost foarte buna inca din primele luni de functionare si a continuat cu proiecte de anvergura in 2009", spune Francisc Peli, partener al firmei de avocatura care numara acum 31 de avocati, devenind astfel in scurt timp un jucator de talie medie in ceea ce priveste dimensiunea echipei juridice.

Firma a mai asistat printre altele dezvoltatorul imobiliar Portland Trust la vanzarea catre Enel a statiei electrice din parcul logistic Bucharest West sau dezvoltatorul imobiliar GTC la achizitia unui pachet minoritar de actiuni in proiectul de birouri City Gate.

DLA Piper, avocatii Petrom pentru finantari

Pe de alta parte, Marian Dinu, fostul coordonator al departamentului juridic al Petrom si al practicii corporative a biroului din Bucuresti al firmei britanice Linklaters, coordoneaza acum biroul unei alte firme straine - DLA Piper - care numara in prezent 21 de avocati.

"2009 a fost un an de activitate intensa pentru DLA Piper. Dintre mandatele importante incredintate as enumera asistenta in investigatiile pornite de Consiliul Concurentei in domeniul farmaceutic si al comertului cu amanuntul, reprezentarea Petrom in finantari de aproape 1 miliard de euro si reprezentarea actionarului minoritar principal al Oltchim (PCC - n.r.) in eforturile de imbunatatire a guvernantei corporatiste a societatii", explica Marian Dinu.

Un alt "new-entry" strain pe piata locala a avocaturii au fost spaniolii de la Garrigues, care au absorbit in vara anului 2008 firma Mares & Asociatii pentru a forma biroul din Bucuresti, care numara acum 15 avocati.

"Garrigues a intrat pe piata juridica din Romania in iulie 2008 cu o idee clara despre situatia economica de la acea vreme. Astfel, ne-am structurat activitatea de la inceput luand in calcul nevoile clientilor. (...) Cele mai importante trei contracte pe care le-am avut in 2009 au fost in domeniul infrastructurii - constructia de autostrazi, poduri sau extinderea de porturi - Garrigues reprezentand compaii multinationale, dar si consortii de companii locale in aceste proiecte aflate in curs", spune Mihai Mares, partener al Garrigues si coordonator al biroului local.

Privirea spre insolvente si litigii

Daca pana in 2008 majoritatea firmelor de avocatura erau orientate aproape exclusiv pe zona fuziuni si achizitii, finantari bancare, piata imobiliara, anul trecut majoritatea firmelor au fost nevoite sa dezvolte noi practici avocatiale, adaptate la cerintele unei economii in scadere.

"In ceea ce priveste serviciile, 2009 a fost pentru noi un an de consolidare a companiei, de crestere si dezvoltare atat in directia domeniilor "clasice" in care suntem specializati - corporate M&A, energie, competitie, finantari, real estate, cat si in directia ceruta de clienti - restructurare, dreptul muncii, regulatory, infrastructura", spune Francisc Peli.

Si DLA Piper a intrat anul trecut pe piata litigiilor si a serviciilor legate de insolventa si a intarit practicile de concurenta si dreptul muncii.

Incasari mai mari in 2010

Firmele proaspat infiintate si-au marit echipele de avocati pe parcursul anului trecut, astfel ca in 2010 si-au propus o crestere a veniturilor de pana la 30%.

"Anul 2010 este al doilea pentru Garrigues pe piata juridica din Romania. Tinand cont ca inca ne aflam in proces de dezvoltare si consolidare a activitatii, am bugetat o crestere a veniturilor cu peste 30% fata de anul trecut", spune Mares.

Avocatii s-au confruntat anul trecut si cu o presiune din partea clientilor pentru reducerea onorariilor, aflate in general in intervalul 100 - 300 de euro/ora, astfel ca multi avocati au fost nevoiti sa lucreze mai mult pentru a spera la aceleasi incasari din 2008.

"Pentru 2010 am bugetat o crestere a cifrei de afaceri de aproximativ 20%, pe baza continuarii cresterii organice pe care am avut-o in anul 2009", spune Marian Dinu.

Tot pe cresterea organica de anul trecut mizeaza si avocatii de la PeliFilip, care mizeaza insa si pe o crestere a numarului de tranzactii corporatiste.

"Am intrat in 2010 cu o echipa largita, care este de doua ori mai mare decat cea cu care am plecat la drum in 2008, baza noastra de clienti s-a consolidat constant si include nume grele, iar lista de tranzactii desfasurate de PeliFilip cuprinde proiecte de tipul si de complexitatea pe care ni le-am dorit. Avand toate aceste premise, 2010 nu poate fi pentru noi decat un an mai bun decat 2009. Experienta lui 2009 ne arata ca se poate performa in toate domeniile chiar si in aceasta piata", conchide Peli.

PeliFilip

Garrigues

DLA Piper