Schimbari timide in esalonul doi: majoritatea secretarilor de stat raman pe pozitii

Autor: Iulian Anghel 18.01.2010

Coalitia PD-L - UDMR urma sa definitiveze aseara lista cu esalonul doi din ministere si din institutiile deconcentrate, insa majoritatea secretarilor de stat proveniti de la PD-L raman pe functii.

Cele 15 ministere vor avea cel putin 40 de secretari de stat, iar multi dintre cei adusi pe astfel de functii anul trecut isi vor pastra mandatul.

La Ministerul Economiei si Comertului, celor doi secretari de stat, Tudor Serban si Claudiu Stafie, li se va alatura Borbely Karoly, fost deputat UDMR. Ministerul Economiei va avea in total cinci secretari de stat, numele ultimilor doi urmand sa fie cunoscute astazi.

La Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (format prin comasarea Dezvoltarii cu Turismul) raman Razvan Murgeanu si Ion Andreica (fosti secretari de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei) si Sorin Munteanu (fost secretar de stat in Ministerul Turismului). Lor li se adauga Tanczos Barna de la UDMR.

O discutie speciala priveste Ministerul Agriculturii unde, actualmente, exista doi secretari de stat (Nicolae Giugea si Danut Apetrei) despre care se discuta ca vor fi inlocuiti.

Unul dintre posturi va fi ocupat de Adrian Radulescu, sef de cabinet al fostului ministru al agriculturii Dacian Ciolos (care asteapta doar votul plenului Parlamentului European pentru a prelua functia de comisar european pentru agricultura).

Radulescu fusese ales de premierul desemnat, Lucian Croitoru (a carui echipa a cazut in Parlament), pentru a ocupa pozitia de ministru al agriculturii. Celalalt post este vizat de UDMR, insa, pana la inchiderea editiei, nu fusese stabilita persoana care va ocupa pozitia, potrivit ministrului mediului Laszlo Borbely.

La Ministerul Educatiei vor fi sase secretari de stat (fata de doi acum) - este cea mai mare crestere a numarului de secretari de stat intr-un minister. Isi pastreaza pozitiile Corneliu Baba si Oana Badea, carora li se va alatura Kiraly Andras, fost deputat maghiar, actual director al unui liceu maghiar din Arad. Un alt post de secretar de stat in acest minister va fi ocupat, dupa cum se discuta ieri, de Cristian Alexandrescu, actualul inspector general al Capitalei.

La Externe, celor patru secretari de stat in functie (Bogdan Mazuru, Romulus Costea, Bogdan Aurescu si Eugen Tomac) li se va alatura Anton Niculescu, care a mai detinut functia de secretar de stat in acest minister.

La Ministerul Finantelor raman pe functii Gheorghe Gherghina, Bogdan Dragoi si Gratiela Iordache, in vreme ce un post de secretar de stat care este liber este dorit de UDMR, insa PD-L se opune.

La Ministerul Muncii raman pe functii cei doi secretari de stat de acum, Valentin Mocanu si Mariana Nedelcu - dar ministerul are in total cinci pozitii de secretar de stat.

La Justitie isi pastreaza fotoliile toti cei sase secretari de stat din prezent, in vreme ce Constantin Onaca ar urma sa se alature celor doi secretari de stat aflati acum in functii la Ministerul Apararii (Viorel Oancea si Aurel Lascu).