Agricultorii infiinteaza 36 de firme pe zi ca sa poata lua banii europeni

Autor: Cristina Stoian 18.01.2010

Una din zece companii infiintate anul trecut a fost un business in agricultura.



Intreprinzatorii romanii in agricultura au infiintat peste 13.500 de firme anul trecut, in crestere cu 140% fata de 2008, cand numarul companiilor agricole a crescut cu 5.700 de unitati, potrivit datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).

Faptul ca sectorul agricol a fost aproape singurul pe crestere intr-un an de criza economica, in afara de cel al energiei, unde numarul de firme nou-infiintate a avansat cu 3%, isi are explicatia in faptul ca Romania are la dispozitie 8 miliarde de euro pana in 2013, bani de la Uniunea Europeana pentru dezvoltare rurala, care pot fi accesati daca ai personalitate juridica.

"In agricultura, 55% din cei care exploateaza terenurile au personalitate juridica, iar 45% lucreaza ca persoana fizica, toti avand aceleasi drepturi, primind aceleasi subventii directe. Cu toate acestea, persoanele fizice pot obtine credite mult mai greu si nu au atat de multe facilitati ca persoanele juridice, in sensul ca nu pot aplica pentru anumite masuri in cadrul Programului de Dezvoltare Rurala (PNDR). Fenomenul de acum inainte va fi acela de micsorare a procentajului persoanelor fizice si de inregistrare a companiilor agricole", a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR).

In total, anul trecut au fost create 116.000 de companii, cu 20% mai putin decat in 2008. Astfel, una din 10 companii infiintate a fost in domeniul agriculturii. Numarul companiilor care au fost dizolvate in agricultura a fost de sub 500. Numarul societatilor care si-au suspendat temporar activitatea a crescut de peste zece ori in 2009, pana la 133.362 de firme, iar 18.800 de companii au fost dizolvate.

Anul trecut, criza economica a afectat cel mai puternic domenii ca cel imobiliar si cel al constructiilor, unde numarul intreprinderilor infiintate a scazut cu circa 60% fata de anul anterior.

Liviu Negru a infiintat in noiembrie 2009 Agro Delbia in judetul Giurgiu, cu un capital social de 200 de lei, plafonul minim pentru crearea unei firme in Romania, potrivit datelor din Monitorul Oficial. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul companiilor Agro Burcescu Tudor, Agricola Prest Serv, Agrotim Invest, Agro Prest Style, agro Alinadi sau Agro Danem, toate infiintate in Giurgiu la sfarsitul anului trecut.

"PNDR a instrumentat pana in prezent 22.000 de cereri de finantare pe toate masurile programului, dintre acestea 10.000 de cereri fiind pe masura de investitii. Pana in prezent au fost contractate circa 9.000 de proiecte, ceea ce inseamna ca start-up-urile au foarte multe posibilitati de aplicare pentru banii europeni. Cu siguranta cresterea numarului de firme noi nu poate fi corelata decat cu dorinta de a atrage subventiile de la UE sau de a crea forme asociative, cooperative, care implicit se dezvolta cu ajutorul banilor europeni", spune Ciprian Alic, directorul general adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), responsabila cu repartitia fondurilor UE.

Din totalul celor care detin terenuri agricole sau activeaza in diverse domenii ale acestui sector, doar putin peste jumatate platesc taxe si impozite la stat, intrucat lucreaza prin intermediul unor companii.