"Livrez branza, vreau bani de la UE si un credit de la banca, dar n-am acte"

Autor: Sorin Pâslaru 19.01.2010

"Vin oameni de afaceri la mine si imi spun: domnule, eu livrez branza, am contracte cu 50 de restaurante de pe Valea Prahovei, vreau sa iau finantare europeana, da-mi un credit. Ma uit in acte si ce vad? Cifra de afaceri de cateva mii de lei pe an. Pai cum pot eu sa-i dau credit de sute de mii de euro cu cifra asta de afaceri? Si atunci ii spun: dar domnule, presupun ca nu o sa mergi la azil la batranete, nu? Ai o casa, ceva, nu? Si atunci ii pun casa, vila de 16 camere drept garantie."

Asa descria recent unul dintre cei mai cunoscuti bancheri din Romania problema principala cu oamenii de afaceri romani: au business, dar nu au acte, nu au facturi. "Crezi ca branza asta pe care o mancam acum este facturata? Sau salata asta? Dar pe mine ca bancher nu ma intereseaza ce taxe se platesc, pe mine ma intereseaza sa am business."

Cand se vorbeste despre oameni de afaceri romani, multi se gandesc la cei care au averi de sute de milioane de euro.

Dar in cei 10 ani de crestere economica s-au format zeci de mii de intreprinzatori care detin companii cu afaceri de cateva milioane sau chiar zeci de milioane de euro. Spre deosebire de cei mari, cei mici se uita acum foarte atenti la oportunitatea de a lua bani gratis de la Uniunea Europeana. 100.000, 500.000 de euro, sunt bani care mai ales acum prind bine in conturi, chiar daca vin dupa sase luni de la achitarea investitiei. Insa problema lor este ca nu au hartii. Iar acum, ca sa ia bani de la UE, precum si cofinantare de la banci, au nevoie de documente.

Un curent subteran incepe sa traverseze prin economie: fondurile europene. Banii incep sa intre. In 2009 s-au facut plati de aproape 600 de milioane de euro, in conditiile in care soldul creditelor pentru companii a ramas constant decembrie 2009 la decembrie 2008. Cu alte cuvinte, bancile nu au facut decat sa prelungeasca creditele deja date sau au dat credite noi cat au primit rambursari, astfel incat expunerea lor pe economia romaneasca a ramas la 50 de miliarde de euro, la fel ca in urma cu un an. Asta dupa ce au apasat pana la fund acceleratia intre 2004 si 2008, ducand soldul creditelor pentru companii si persoane fizice de la 10 miliarde de euro la cele 50 de miliarde de euro amintite.

Deci din punctul de vedere al banilor nou injectati in economie in 2009, bancile au contribuit cu mai putin decat fondurile de la Uniunea Europeana. Chiar si in conditiile in care au fost facute pana acum plati de doar 2% din totalul celor 30 de miliarde de euro alocate de UE pentru perioada 2007-2013.

De fapt, acesta ar putea fi si un raspuns la intrebarea: de unde o sa dam inapoi banii imprumutati de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana? Din fondurile europene. Nu direct, ci prin cresterea economica pe care ar urma sa o determine.

Orice 100 de euro bani atrasi de la UE inseamna salarii platite, computere sau caramizi cumparate. Si, mai mult, inseamna business scos la suprafata de zeci de milioane de euro. Daca au business, noii patroni din Romania vor invata sa scrie si hartiile pentru fonduri de la UE. Numai cele 50 de restaurante de pe Valea Prahovei sa aiba destui clienti.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF