Tractorul Brasov devine centru comercial: hipermarketul Auchan e primul chirias

Autor: Cristi Moga 18.01.2010

Reteaua de hipermarketuri Auchan, care detine sapte unitati pe piata locala si a avut afaceri de circa 350 mil. euro anul trecut, este primul obiectiv anuntat in parcul comercial care va fi dezvoltat pe platforma fostei uzine Tractorul din Brasov, urmand sa deschida anul viitor o unitate in urma unei investitii estimate la peste 20 de milioane de euro.

Firma Centerra Capital, care a cumparat in 2007 platforma de 120 de hectare pentru 77 de milioane de euro, va incepe in primavara acestui an lucrarile la un parc de retail cu o suprafata de circa 55.000 de metri patrati, unul dintre putinele proiecte imobiliare care vor fi incepute in acest an. In acelasi timp, la circa 20 de kilometri distanta, compania Hoyo a anuntat ca va produce in luna aprilie a acestui an primele tractoare la uzina construita la Rasnov, in urma unei investitii estimate la 50 de milioane de dolari.

La Tractorul noii proprietari au atras in spatiile de birouri companii din IT precum IBM sau CGS, iar prima faza noua de dezvoltare este reprezentata de proiectul Coresi Shopping City, care va atrage o investitie estimata la 140 de milioane de euro, potrivit datelor prezentate anterior de companie. "Coresi Shopping City se va dezvolta in doua etape: prima etapa cuprinde hipermarketul Auchan, o galerie comerciala, un centru de bricolaj, un magazin de mobila si unul de articole sportive si se va finaliza in trimestrul trei din 2011", au declarat pentru ZF reprezentantii Centerra, care isi propun sa dezvolte pe termen lung un proiect de circa 1,3 miliarde de euro in Brasov.

Centerra este o firma condusa de catre oamenii de afaceri Silviu Savin si Victor Vadaneaux si care administreaza inclusiv investitiile de pe piata locala ale fondului britanic Cheynee Capital, principalul actionar al platformei Tractorul.

Investitorii isi propun ca pe platforma din Brasov sa realizeze unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare urbana, care ar urma sa cuprinda si spatii de birouri, locuinte, spital, centru expozitional sau hotel. Ei au anuntat la momentul preluarii platformei ca vor incerca atragerea unui investitor pentru reluarea productiei sau asamblarii de tractoare si ca o zona a platformei va fi rezervata pentru activitati industriale.

Pe de alta parte, reprezentantii Auchan, companie controlata de familia miliardarilor francezi Mulliez, au declarat la sfarsitul anului trecut ca intentioneaza sa dubleze numarul de hipermarketuri detinute in Romania in urmatorii trei ani, o alta unitate urmand a fi deschisa in Constanta.

n Proprietarul retelei Ethos vinde un sfert din magazine ca sa faca rost de bani - Pagina 12