Care sunt cele mai ieftine credite de consum: topul dobanzilor

Autor: Ciprian Valentin Botea 19.01.2010

Dobanzile la credite creditele de consum coboara timid in ciuda semnalelor de relaxare a politicii monetare venite din partea BNR, costul anual efectiv al unui imprumut de nevoi personale in lei fiind situat in foarte putine cazuri sub 20%.

Cel mai ieftin credit de consum in lei se afla in oferta Bancii Transilvania si vine cu o dobanda anuala efectiva de 17,7%, la un credit de 20.000 de lei contractat pe o perioada de cinci ani, potrivit datelor de pe portalul financiar Conso.ro. Valoarea ratei lunare este de 476 lei.

Intesa Sanpaolo Bank are in oferta un credit de nevoi personale in lei cu o dobanda anuala efectiva de 18,4%, ceea ce inseamna ca pentru un credit de 20.000 de lei contractat pe o perioada de cinci ani clientul trebuie sa dea inapoi bancii 29.600 de lei. Rata lunare este de 486 de lei.

BRD, Garanti Bank si Piraeus Bank vin cu dobanzi anuale efective in intervalul 20-21%, ceea ce inseamna o rata lunara in jurul a 530 de lei/luna pentru un credit de 20.000 de lei contractat pe o perioada de cinci ani.

La celalalt capat se afla imprumuturile oferite de unele IFN-uri specializate in credite de consum si care pot ajunge la un cost anual efectiv de 35-40%.
Bancherii spun ca nu pot reporni foarte rapid creditarea in conditiile in care imprumuturile neperformante continua sa deterioreze calitatea portofoliilor de credite, iar somajul ridicat si veniturile in scadere mentin la un nivel foarte slab cererea solvabila pentru astfel de produse.