Erste nu mai vinde Anglo-Romanian, ci o integreaza in BCR

Autor: Razvan Voican 19.01.2010

Anglo-Romanian Bank, filiala de la Londra a grupului BCR, va fi integrata in BCR, dupa ce nu i s-a gasit un cumparator, afirma Manfred Wimmer, CFO (director financiar, n. red.) al Erste Group, actionarul majoritar al BCR.

"Nu exista piata pentru a vinde o astfel de banca, iar eventualii investitori din afara Europei trebuie sa fie capabili sa obtina si aprobarea Autoritatii de Supraveghere Britanice, asa ca cel mai probabil Anglo-Romanian Bank va fi integrata in BCR", a declarat Wimmer, care este si vicepresedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR.

Anglo-Romanian Bank functioneaza in regim de sucursala a BCR, avand sediul central si licenta bancara in City-ul londonez. Banca este specializata in operatiuni de trade finance si acordarea de consultanta financiara, in special in estul Europei, Rusia si spatiul CSI.

Wimmer spune ca nici argumentul ca Anglo-Romanian este integrata in sistemul de plati Euroclear, putand face astfel tranzactii in zona euro, nu este destul de puternic pentru a mentine banca in formatul actual.

La jumatatea anului trecut, banca a raportat un profit net de 3,14 milioane de euro (calculat conform standardelor de contabilitate romanesti). In anul 2008 banca obtinuse un profit net de 11,6 milioane de euro, conform standardelor internationale de raportare financiara. Activele detinute in decembrie 2008 totalizau 487 de milioane de euro.

Erste Bank a fost nevoita inca din toamna trecuta sa scoata Anglo-Romanian din postul bilantier "Active pastrate pentru vanzare", intrucat standardele de raportare financiara prevad ca tranzactia ar trebui sa aiba loc intr-un interval de cel mult 12 luni.

In toamna anului 2008 Erste a discutat cu omul de afaceri Dinu Patriciu posibilitatea de a prelua Anglo-Romanian Bank. Patriciu a renuntat in cele din urma si a ales sa achizitioneze o banca in Georgia.

Pe langa discutiile legate de pretul cerut de austrieci, dificultatea de a gasi un cumparator a fost legata si de necesitatea ca noul proprietar sa inlocuiasca liniile de finantare pe care Anglo-Romanian le avea de la Erste. Banca are nevoie de sustinere financiara, intrucat nu a fost concentrata pe atragerea de resurse de la clientela, bazandu-se pe fondurile imprumutate de la alte banci.

Anglo-Romanian, fondata in 1973 ca un joint-venture intre Barclays Bank, JP Morgan si Banca Romana de Comert Exterior (Bancorex), a fost integrata in anul 2000 in grupul BCR, iar din 2004 a absorbit si sucursalele de la Frankfurt si Paris.