Flamingo spune ca are nevoie de 4 - 5 mil. € ca sa creasca accelerat

Autor: Alexandru Anghel 19.01.2010

Retailerul de electronice si electrocasnice Flamingo International (FLA), aflat in insolventa, a anuntat ca are in prezent datorii de 53 mil. euro, din care 33 mil. euro catre bancile ING, Unicredit si BRD. Diferenta de 20 mil. euro reprezinta obligatiile catre furnizorii de produse, servicii, utilitati si spatii comerciale.

Reprezentantii companiei au declarat ca in prezent administratorii lucreaza la evaluarea companiei, dar si la planul de plata a datoriilor, iar pana la finalul trimestrului proiectul de reorganizare ar putea fi supus votului creditorilor si actionarilor.

"Salvarea companiei nu mai depinde astazi de infuzia de capital pentru ca suntem protejati fata de creditori. Incepand cu trimestrul doi nu vom mai pierde cash si am putea obtine si profit operational. Avem insa nevoie de infuzie de capital pentru accelerarea businessului, altfel vom evolua in ritm cu piata", a declarat Adrian Olteanu, directorul general al Flamingo. El a adaugat ca suma minima este de 4 - 5 milioane de euro, fonduri ce ar permite cresterea companiei si plata mai rapida a datoriilor.

Flamingo a intrat sub protectia legii insolventei pe 10 decembrie dupa ce cel mai mare creditor, ING Bank, a cerut executarea garantiilor pentru recuperarea datoriilor, iar in luna ianuarie emisiunea de obligatiuni de 7 milioane de euro, destinata recapitalizarii, a fost suspendata pe termen nedeterminat.

In ultimul an vanzarile companiei au scazut cu peste 50%, depasind ritmul de contractare al pietei, iar cifra de afaceri a fost de peste 80 mil. euro, potrivit estimarilor ZF in functie de vanzarile realizate de Flamingo in primele noua luni din 2009.

Olteanu a declarat ca in cel mai pesimist scenariu presupune lichidarea companiei in conditiile in care planul pus la punct de casele de insolventa RVA Insolvency, Casa de Insolventa Transilvania si Rovigo nu este aprobat de creditori si actionari.

"Exista atractivitate pentru compania noastra. Au existat discutii cu investori si principalii actionari si cred in viitorul companiei", a adaugat Olteanu.

Principalii actionari ai Flamingo sunt Dragos Cinca, cu 27% din actiuni, si Dan Adamescu, care detine circa 20% din companie. O firma din Cipru, Midfair Limited, mai detine 22% din actiuni.

In ultimele 12 luni compania a purtat negocieri pentru reducerea costurilor, astfel ca in prezent cheltuielile se situeaza la 37% din nivelul inregistrat in ianuarie 2009.

In acelasi timp suprafata comerciala a retelei a fost diminuata prin inchidere si redimensionarea magazinelor de la 45.000 de metri patrati la 32.000 de metri patrati, iar numarul angajatilor a scazut de la 1.300 la aproximativ 500.

In luna ianuarie Flamingo a inchis magazinul de 3.500 mp din complexul comercial Baneasa Shopping City dupa ce negocierile pentru reducerea chiriei cu proprietarul spatiului Dan Sucu, patronul Mobexpert, au esuat. Magazinul va fi mutat in luna februarie in centrul comercial Sun Plaza.