Ministrul de Interne vrea „Big Brother” in banci

Autor: Doina Anghel 19.01.2010

In Parlament exista o lege care, odata adoptata, ar obliga bancile sa sporeasca securitatea in filiale, a declarat ministrul de interne Vasile Blaga, care a facut referire la posibilitatea introducerii unui mecanism de "acces controlat" in sucursalele bancare.

"Nu este normal ca masurile de securitate intr-o banca sa insemne o camera video chioara si patru angajate, iar in cazul unui jaf sa ni se furnizeze o caseta video cu unu' mascat pe care, eventual, sa n-o putem folosi nici macar ca proba, dupa ce l-am prins, pentru ca nu se vede nimic", a spus Blaga, la finalul ceremoniei de prezentare a bilantului de activitate pe 2009 a Jandarmeriei Romane, citat de Mediafax.

Clienti "blocati" intre usi

Consilierii lui Blaga din minister au explicat ca sistemul la care face referire ministrul presupune "blocarea" clientului intre doua usi atunci cand vrea sa intre in banca. Lui nu i se va permite sa treaca de a doua usa decat dupa ce va fi "scanat" de o camera video, urmand ca angajatii bancii sa-i permita accesul actionand un buton.

Sistemul se practica deja in mai multe tari din vestul Europei si din SUA, urmand ca aceasta masura de sporire a securitatii sa fie discutata cu oficialii BNR, spun surse din minister. De altfel, ministrul de interne a spus ca vede oportuna preluarea unor masuri folosite in strainatate, inclusiv "accesul controlat" in sediile de banca. "E bine sa mergem pe teren batatorit si sa profitam de experienta celor din vest, unde exista niste masuri clare de siguranta atat pentru sediile si filialele bancilor, cat si pentru bancomate. Inclusiv accesul controlat", a spus Blaga.