Constructorii asteapta inca sase luni negre si cer BNR sa reduca dobanda cu 1%

Autor: Catalin Lupoaie 19.01.2010

Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO) estimeaza o scadere de circa 20% a pietei constructiilor in primul semestru, comparativ cu perioada similara a anului precedent, din cauza intarzierii cu care Guvernul a promulgat bugetul de stat si ca urmare a lipsei de proiecte noi pe piata imobiliara.

"Bugetul este in intarziere cu doua luni, ceea ce inseamna ca trimestrul intai este compromis. Ne asteptam ca in primul semestru piata constructiilor sa scada cu 20% fata de aceeasi perioada din 2009, iar numarul salariatilor sa se reduca pana la 310.000 (echivalentul unui minus de 12% - n.r.)", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. Piata constructiilor a scazut anul trecut cu 17%, pana la 12 mld. euro.

Asociatiile din domeniul constructiilor solicita autoritatilor masuri pentru reducerea coruptiei din achizitiile publice, sustinerea creditarii firmelor prin reducerea dobanzilor la credite si un nou program privind constructia de drumuri si autostrazi.

"Nivelul la care se situeaza astazi dobanda de referinta a BNR (7,5% - n.r.) este prea mare. Consideram ca in sedinta din februarie, Banca Nationala ar trebui sa reduca dobanda cel putin cu un punct procentual pentru a stimula bancile sa reia creditarea", a declarat Marius Marin, vicepresedintele asociatiei Pro BCA, care reuneste cei mai mari producatori de BCA din tara. Piata de BCA a scazut anul trecut cu 30% in volum fata de anul precedent, pana la doua milioane de metri cubi, in timp ce preturile s-au redus cu 17%.

Astfel, in valoare consumul a scazut in 2009 comparativ cu 2008 cu circa 45%, pana la 120 mil. euro.

"Pentru anul acesta ne asteptam la o scadere de 5-7% a pietei de BCA, in timp ce preturile vor scadea cu 2-3%", explica Marius Marin.

O situatie similara a fost si la ciment, unde consumul a scazut anul trecut cu 25-30%, pana la circa 630 mil. euro.

"Scaderea nu este o nenorocire, pentru ca nivelul consumului a ajuns la cel din 2007, care poate sustine industria. Insa scaderea va continua si anul acesta, pentru ca autoritatile locale inca n-au bugetele adoptate si trimestrele unu si doi sunt compromise. Din pacate, vocile noastre sunt doar ascultate, nu si auzite", afirma Mihai Rohan, presedintele Patronatului din Industria Cimentului (CIROM).

Drumurile expres sa inlocuiasca autostrazile

ARACO a propus guvernului un program in valoare de 11 mld. euro, pentru perioada 2010-2016, prin care sa se construiasca 545 km autostrada, 394 km autostrada si 1.342 km de drum expres.

"Programul Ministerului Transporturilor prevede constructia a 1.700 kilometri de autostrada pana in 2013. Este total nerealist sa se construiasca 425 kilometri anual, este imposibil fizic, dar si financiar. De exemplu, la Bechtel, portiunea Targu Mures-Brasov ar trebui sa se faca la patru benzi de circulatie si nu la profil complet", a spus Plosceanu.