Cinci clujeni iau 4 mil. euro pentru un furnizor de calcar

Autor: Laurentiu Cotu 19.01.2010

Baumit Romania, parte a concernului austriac Schmid Industrie Holding, cu afaceri de peste un miliard de euro, a achizitionat pentru 4 mil. euro compania Imcop Calcar, detinuta de cinci antreprenori clujeni, tranzactia fiind semnata la sfarsitul anului trecut, potrivit informatiilor publicate in Monitorul Oficial.

Imcop Calcar, unul dintre furnizorii importanti de calcar ai austriecilor de la Baumit in zona Transilvaniei, a avut in 2008 o cifra de afaceri de 3 mil. euro si un profit net de peste 110.000 de euro, conform site-lui Ministerului Finantelor, avand 48 de angajati. Compania detine cariera de calcar de la Geomal, judetul Alba.

"Am cumparat compania clujeana pentru a ne asigura o rezerva de materie prima pentru urmatorii cativa zeci de ani. Vom pastra angajatii si clientii companiei, insa va urma un amplu proces de retehnologizare a carierei'', a declarat Laurentiu Lupusor, directorul general al producatorului de mortare uscate si adezivi Baumit, cu afaceri de 43 de milioane de euro in 2008.

Lupusor a mai precizat ca firma sa a fost unul dintre principalii clienti ai Imcop Calcar.

In urma acestei tranzactii cinci oameni de afaceri clujeni au incasat intre 200.000 de euro si 2,7 milioane de euro, in functie de participatiile detinute in Imcop Calcar. Astfel, firma Imcop SRL, controlata de Popa Oliviu, a obtinut peste 2,75 mil. euro pentru pachetul de 68,80% din actiuni. Calin Popa si Valentin-Ion Enache au incasat peste 400.000 de euro, in timp ce Gabriela Maria Popa si Adrian Roman Cobarzan au primit sub 200.000 de euro.

"Banii rezultati din aceasta tranzactie vor fi utilizati in dezvoltarea si cresterea companiei Imcop (controlata de aceiasi actionari - n. red.) care produce si comercializeaza tigla din beton", spune Calin Popa.