ULTIMA ORA/ Cristian Mandeal straluceste in Irlanda

Autor: Ziarul de Duminica 20.01.2010
După ce a incheiatsăptămâna trecutăo serie de cinci concerte cu Halle-Orchestra, trei dintre acestea, in faţa unui public entuziast, la Bridgewater Hall din Manchester, iar celelalte două la Hull şi respectiv Leeds, Cristian Mandeal işi continuă turneul in Irlanda.
Programul susţinut impreună cu Halle-Orchestra a inclus o versiune plină de romantism oferita de John Lill, unul dintre cei mai cunoscuţi pianişti britanici ai momentului, la "Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră" de Brahms, dar şi două spectaculoase piese simfonice, in care a putut fi remarcată relaţia specială existentă de ani de zile intre Mandeal, orchestra din Manchester şi publicul local: teatrala uvertură "Coriolan" de Beethoven şi picturala lucrare "Tablouri dintr-o expoziţie" de Mussorgski-Ravel. Cronicarul ziarului "Manchester Evening News", Robert Beale, aprecia: "Interpretându-le strălucit, Cristian Mandeal ne-a oferit o versiune plină de personalitate a 'Baletului puişorilor ieşiţi din găoace', oferind o traducere plina de contraste dinamice in 'Marea Poartă a Kievului', cel mai strălucitor tablou dintre toate".

In cadrul stagiunii RTE National Symphony Orchestra din Dublin, Cristian Mandeal va dirija la sfârşitul acestei săptămâni cea mai importantă orchestră irlandeză, intr-un concert ce va avea loc la National Concert Hall. Programul este reprezentativ pentru orice şef de orchestră: "Simfonia nr. 40 in sol minor" de Mozart şi "Cântecul Pământului" de Mahler (cu participarea RTE Philharmonic Choir), solişti fiind doi cântăreţi americani, mezzosoprana Karen Cargill şitenorul Stuart Skelton. Concertulare in centru o muzică in care abundă contrastele, profunzimea spirituală şi adâncile incursiuni in misterul ideii de moarte.

Sarbatoare la ASE
Astazi, 22 ianuarie, Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti celebreaza implinirea a 80 de ani de catre prof. univ. dr. Vasile Bozga, specialist in Istoria Economiei Romanesti. Nascut pe 3 ianuarie 1930 in municipiul Satu Mare, prof. V. Bozga a functionat ca universitar activ intre 1952-2000, contribuind la formarea profesionala a peste 40 de promotii studentesti. Din 1990, a fost si conducator de doctorat. Autor a numeroase lucrari, elaborate singur sau in cadrul unor opere colective, prof V. Bozga a fost si este inca o prezenta activa in viata stiintifica, in presa economica si literara. ASE ii consacra, cu acest prilej, un volum omagial (150 de pagini) intitulat "Mari personalitati ale ASE: Vasile Bozga", in care colegi si fosti doctoranzi ii reliefeaza profilul uman si profesional.