Piata de soft si servicii revine pe crestere. Outsourcingul e rege

Autor: Adrian Seceleanu 20.01.2010

Piata locala de soft si servicii va creste in acest an cu aproximativ 5-6%, pana la valoarea de 680 de milioane de euro, "motoarele" care vor trage in sus veniturile companiilor de profil urmand sa fie externalizarea si serviciile IT, estimeaza compania de analiza si consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC).

"Estimam ca in 2010 piata va ajunge la un total de 680 de milioane de euro, cu cresteri de mai mici de 10% pe soft si servicii si de peste 20% pe segmentul de externalizare", a declarat pentru ZF Eugen Schwab-Chesaru, managing director pentru Europa Centrala si de est al companiei.

Statul se teme sa faca lucruri noi pe IT

"Segmentul de externalizare poate creste si mai mult, chiar si cu 50% pe an, pentru ca porneste de jos, iar piata poate fi puternic inflentata daca se semneaza un contract mare. Este de vazut, de exemplu, daca se vor face contracte in sectorul public, pentru ca in cadrul proiectului eRomania era si un segment important dedicat hostingului, de exemplu. Piata poate creste cu cate 20% in urmatorii cinci ani fara nicio problema. Veniturile din externalizare sunt de sase-sapte ori mai mari in Cehia sau Ungaria", a spus Chesaru.

Pe de alta parte insa, spune seful PAC Romania, firmele locale nu ar fi pregatite daca un mare minister ar decide sa externalizeze departamentul IT pentru a castiga in eficienta si pentru a-si reduce costurile.

"Ce firma din Romania ar putea prelua maine 15.000 de desktopuri de la stat? In plus, mai exista si bariera ridicata de reticenta institutiilor publice de a face ceva nou, de a fi primele care schimba ceva. Majoritatea institutiilor publice prefera sa continue sa mentina lucrurile asa cum sunt - desi ele merg prost - pentru ca asa face toata lumea si de aceea nimeni nu le poate reprosa nimic", crede Chesaru.

Multe firme private nu stiu daca oamenii de la IT isi fac treaba sau nu

Externalizarea - o piata care a ajuns in Romania anul trecut la o valoare de aproximativ 35 de milioane de euro fara acordurile privind retele telecom - are insa un potential mare de crestere si in segmentul privat.

"Romania e inca in faza in care infrastructura marilor firme a crescut odata cu companiile si nu este omogena sau standardizata. Trecerea de la acest model este o optiune luata in considerare in conditiile valorii mari pe care o are acum cash-ul. Multe firme private au probleme cu departamentul IT - atat din cauza costurilor mari cu personalul, cat si din cauza problemelor pe care le ridica judecarea eficientei. Cine dintr-o firma privata ii poate spune directorului IT ca nu are dreptate cand el spune ca nu poate repara serverul de mail intr-o ora? Multe firme vor prefera in acest context sa externalizeze IT-ul si sa incheie contracte cu un nivel al serviciului garantat, care sa le ofere confortul ca daca au o problema stiu exact cand va fi rezolvata", a declarat Eugen Schwab-Chesaru.

Printre cei mai mari jucatori de pe piata locala de outsourcing se numara jucatori ca HP, IBM, Star Storage si UTI, Smartree, spune Chesaru. "Anul trecut, un impact major pe piata l-a avut decizia HP si SIVECO de a externaliza suportul pentru contractul de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. E vorba de un acord de milioane de euro", a spus seful PAC, precizand ca fara datele finale pe 2009 nu se poate intocmi un top al primilor jucatori.