Cum arata masina viitorului in viziunea Alcatel-Lucent

Autor: Magraon Andreea 21.01.2010

Masinile viitorului vor fi niste "smartphone-uri pe patru roti", care vor avea conexiune la internet cu viteze la peste 170 Mbps si care le vor permite utilizatorilor, printre altele, sa vizioneze filme sau sa controleze de la distanta aparate electronice sau electrocasnice de acasa. Alcatel-Lucent, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de echipamente telecom, a dezvoltat impreuna cu LG o versiune hi tech a unui Toyota Prius, vehicul utilizat pentru a demonstra cum vom interactiona cu masinile in momentul in care operatorii de telefonie mobila vor lansa internet mobil prin tehnologie LTE (Long Term Evolution sau 4G).

Reprezentantii Alcatel-Lucent au declarat in cadrul unei prezentari realizate la Paris ca o asemenea masina va intra pe piata in aproximativ trei ani, diferenta de pret fata de cele normale fiind de 2.000 - 3.000 de dolari.

"Acest eveniment reprezinta o oportunitate de a demonstra potentialul LTE care revolutioneaza industria wireless in Europa si beneficiile pe care le ofera operatorilor, care doresc sa-si extinda serviciile si sa-si optimizeze costurile", a declarat Pierre Barnabe, presedintele Alcatel-Lucent Franta.

Ce gasesti in "masina conectata"?

Conceptul se bazeaza pe o viteza foarte mare la internet si pe aplicatiile care pot fi desfasurate cu pana la 170 Mbps (in Romania viteza este de 21 Mbps). Astfel, comenzile pot fi facute prin intermediul celor patru ecrane de cate 9 inchi (22,8 cm), cu ecran tactil, din masina - doua in fata, doua in spate. Meniul contine sase categorii: comunicare, jocuri, navigare, divertisment, internet si vehicul. Pornind de la acestea, soferul si pasagerii pot accesa diferite aplicatii. Soferul sau pasagerii pot controla din masina mai multe electronice de acasa; spre exemplu, el poate inregistra episoade din serialul favorit sau sa vada ce se intampla in casa prin intermediul unei camere de luat vederi conectate la internet prin LTE. Optiunea "Vehicul" arata in ce stare se afla masina si in caz de pericol semnaleaza problemele si pentru celelalte masini din zona. Spre exemplu, in cazul unei frane bruste, masina poate trimite semnale celorlalte masini conectate la LTE de pe autostrata ca in fata lor este pericol de accident.

Fiecare ecran are propriul set de casti cu bluetooth, astfel, daca un pasager doreste sa asculte muzica sau sa vizualizeze un film, poate face asta fara sa-i deranjeze pe ceilalti. Ca masura de siguranta, unele aplicatii precum jocurile sau filmele dispar de pe ecranul din dreptul soferului odata ce porneste masina.

Datorita tehnologiei LTE, jocurile devin mai usor de jucat si la distante mai lungi. Astfel, un pasager care se afla in masina poate intra in conexiune cu un alt jucator de acasa, totul la viteze de pana la 200 Mbps.

Deoarece la inceput tehnologia LTE nu va fi raspandita la nivel la fel de extins precum 3G, Alcatel-Lucent va asigura o tranzitie intre cele doua tipuri de conexiuni. Astfel, in cazul in care masina va intra intr-o zona in care nu exista acoperire pentru LTE, atunci se poate trece la conexiunea 3G, singura diferenta fiind viteza la internet.

Cand vom avea net mobil la 170 Mbps in Romania?

Intrebati cand vom avea LTE in Romania, oficialii Alcatel au declarat pentru ZF ca totul depinde de operatori, care vor decide cand vor investi in imbunatatirea retelelor. "Cel mai probabil in orizontul 2010-2012 vom avea primele aplicatii ale LTE in Europa Centrala si de Est", au spus reprezentantii Alcatel.

Marii producatori de echipamente telecom au inceput de altfel sa faca demonstratii in Romania ale tehnologiei, unul dintre exemple fiind Nokia Siemenes, care a organizat in Bucuresti un test cu o miniretea 4G, la care au fost invitati si operatorii locali.

Tehnologia LTE va fi lansata in a doua jumatate a anului in SUA, Alcatel-Lucent avand deja un contract cu operatorul american Verizon Wireless, au anuntat reprezentantii Alcatel. In lume 19 operatori dezvolta in prezent versiuni de teste, printre acestea numarandu-se Orange, Vodafone, T-Mobile, Telefonica (in Europa), Etisalat (in Orientul Mijlociu) sau China mobile (in China). Totul depinde de decizia operatorilor de a adopta noua tehnologie 4G, potrivit oficialilor Alcatel-Lucent. Acestia au adaugat ca discutiile privind LTE au avut loc in principal cu sediile centrale ale operatorilor, iar acestia din urma prefera sa colaboreze cu mai multi producatori. Verizon Wireless va colabora cu Alcatel-Lucent si cu Ericsson.

Tehnologia LTE va fi folosita si pentru promovarea diferitelor produse, precum filmele sau muzica. Panourile publicitare vor fi inlocuite de unele "vii", care vor difuza un trailer de film, in dreptul caruia se va afla un cod de bare. Odata ce codul de bare va fi scanat cu smartphone-ul, pe ecranul telefonului va aparea un link direct catre un site de unde utilizatorul va putea cumpara online filmul. In acest an, vor fi instalate aproximativ 100 de astfel de panouri in Franta.

Net pentru masina aveti?

Alcatel-Lucent si operatorii de telefonie mobila spera ca in cativa ani pentru o parte dintre utilizatori nu va fi nimic neobisnuit in achizitionarea de servicii de internet pentru masina, asa cum in prezent cumparam net pe telefon sau pentru acasa. Masina conectata la net de 170 Mbps ar trebui sa rezolve si o alta problema majora a soferilor: siguranta. In mod ideal, masinile online vor receptiona alerte privind eventuale accidente si vor avertiza soferii sa circule prudent.

Inregistram serialul favorit

"Masina conectata" permite controlul unor gadgeturi de acasa, spre exemplu, poate inregistra episoade din serialul favorit sau sa vada ce se intampla in casa prin intermediul unei camere de luat vederi conectata la internet prin LTE.

Rezervari la service auto

Meniul masinii contine sase categorii: comunicare, jocuri, navigare, divertisment, internet si vehicul. Una din aplicatiile din vehicul le permite soferilor sa-si faca rezervari la service prin internet, daca au probleme cu masina pe drum.