Asiguratorii au pierdut 150 mil. euro din RCA, cea mai neprofitabila linie de business, spune seful Allianz-Tiriac. Cum comentati?

Autor: Adriana Rosoga 21.01.2010

Piata asigurarilor generale va avea anul acesta o evolutie mai proasta ca in 2009, din cauza scaderii asigurarilor auto, considera Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari, cea mai mare companie de pe piata de profil.

"Foarte probabil 2010 va aduce o scadere minima de 5% in lei fata de 2009, din cauza scaderii pietei auto. Mentinerea cifrelor la nivelul din 2009 ar insemna o acoperire a unei scaderi de 20% care provine din caderea leasingului si nu vad nicio posibilitate ca restul segmentelor de asigurari sa compenseze aceasta scadere. Chiar daca economia isi va reveni, ceea ce nu cred, tot nu vad o revenire a pietei asigurarilor", a explicat Constantinescu in cadrul unui eveniment organizat de Media Xprimm.

El estimeaza ca anul trecut pierderile asiguratorilor provocate de politele de raspundere civila auto (RCA) obligatorie s-au ridicat la 150 de milioane de euro. Aceasta este una dintre cele mai neprofitabile linii de business, pe care asiguratorii continua insa sa mizeze deoarece le aduce o baza mare de clienti.

Asigurarile auto (RCA si casco) au o pondere de peste 50% in totalul asigurarilor generale, care la randul lor detin peste 75% din volumul subscrierilor la nivelul intregii piete.

Pe de alta parte, Constantinescu sustine ca asiguratorii locali isi asuma un risc ridicat pe segmentul politelor de bunuri si cladiri, deoarece primele cedate in reasigurare sunt reduse fata de eventualele daune care ar trebui suportate din surse proprii.

Cei mai multi executivi vad scaderi

Parerile jucatorilor in ceea ce priveste evolutia pietei asigurarilor generale in 2010 sunt impartite. Ileana Horvath, presedintele directoratului Uniqa Asigurari, estimeaza o scadere cu 7% in lei in 2010 pentru asigurarile generale, in timp ce reprezentantul Euroins Romania Alin Bucsa spune ca subscrierile se vor diminua cu 5 - 10%.

Pe de alta parte, Radu Mustatea, presedintele directoratului Astra Asigurari, vede o crestere cu 5% in lei fata de 2009, evolutie sustinuta si de lansarea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID). PAID este institutia care va vinde politele de asigurare obligatorie a locuintelor. Legea privind aceasta asigurare obligatorie este discutata de mai multi ani si ar putea intra in vigoare in 2010, dupa ce a fost amanata de mai multe ori.

"Piata asigurarilor este afectata de evolutia economiei. Segmentul retail a avut de suferit din cauza scaderii puterii de cumparare, insa mizez pe lansarea PAID, care va duce la o crestere a pietei", spune Mustatea. El a mai precizat ca pe fondul stagnarii primelor din polite auto, cresterea daunalitatii reprezinta un pericol pentru industria asigurarilor generale, proces care va fi amplificat si de inmultirea cazurilor prin care se solicita si acoperirea unor vatamari corporale.

"Frecventa cazurilor in care se solicita acoperirea vatamarilor corporale in baza unei polite RCA a inceput sa creasca, sumele platite fiind mult mai ridicate decat in cazul daunelor materiale. Romania a inceput sa recupereze intarzierea fata de celelalte state din Uniunea Europeana, iar cresterea va fi una rapida", spune Mustatea.

Pe plan local despagubirile pentru vatamari corporale reprezinta sub 4% din totalul despagubirilor platite pentru politele RCA, in timp ce in statele dezvoltate ponderea acestora ajunge la 50%.

Revenirea economiei nationale ar putea aduce o crestere de 3 - 5% a pietei de asigurari generale, estimeaza si reprezentantul Asirom Catalin Stroe, in timp ce Dan Constantinescu, reprezentantul CSA, mizeaza tot pe lansarea PAID, care ar duce piata in sus cu 5 - 10%.

"2010 va fi un an tumultuos, mult mai agitat ca 2009, tendinta care se va resimti si pe piata auto. Increderea romanilor in asigurari este foarte redusa", spune Stroe.