O noua victima in retailul de fashion. Lee Cooper a intrat in insolventa, iar jumatate din magazine au fost inchise

Autor: Cristina Stoian 20.01.2010

LCR Jeans, operatorul local al Lee Cooper, brandul de 100 de ani prezent in peste 70 de tari la nivel mondial, a hotarat sa intre in insolventa dupa ce in 2008 a inregistrat pierderi de circa 0,9 mil. euro.



Compania care detine licenta magazinelor Lee Cooper din 2004 in Romania a solicitat Tribunalului Prahova intrarea in insolventa la jumatatea lunii decembrie, decizand sa intre in reorganizare judiciara.

Administratorul judiciar responsabil cu restructurarea businessului retailerului de blugi este Euroinsol Consulting.

Niciuna din cele doua companii nu a dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect, iar valoarea totala a datoriilor nu a fost facuta publica.

Potrivit unui sondaj realizat ieri de ZF in centrele comerciale in care erau magazine Lee Cooper, din cele 30 de unitati compania a inchis deja cel putin paisprezece magazine. In Plaza Romania si in centrul Capitalei, in Ramnicu-Valcea, Sibiu sau Ploiesti magazinele s-au inchis din a doua parte a lui 2009 sau cel mai recent la inceputul acestui an.

Cu afaceri de aproape 11 mil. euro in 2008, compania anunta acum un an ca are un buget de peste trei milioane de euro pentru dezvoltare, urmand ca pana la finalul lui 2009 sa ajunga la o retea de 50 de unitati Lee Cooper.

Pana la decizia de reorganizare interna, brandul de jeans era unul dintre cele mai vizibile in Romania, lantul de magazine fiind extins in toata tara, atat in marile centre comerciale, cat si in spatiile stradale pe suprafete de 150 de metri patrati. In functie de suprafata, de sezon, dar si de amplasarea magazinului, acesta comercializeaza intre 3.000 si 6.000 de articole de imbracaminte, cea mai mare pondere, de pana la 60%, detinand-o articolele din jeans, potrivit informatiilor furnizate anterior de companie.

La sfarsitul lui 2008, Ronen Haliva, administratorul LCR Jeans, care detine 45% din companie, anunta ca retailerul va incheia anul cu 14 milioane de euro, dar estimarile au fost contrazise de realitate. De la un profit de 1,3 mil. euro si o cifra de afaceri de 10,6 mil. euro in 2007, LCR Jeans a trecut un an mai tarziu pe pierderi, in conditiile in care si-a mentinut aceeasi cifra de afaceri.

Au incercat "Rabla" la blugi

Criza financiara care s-a facut simtita in 2009 a afectat si mai mult afacerile retailerului de jeans, in conditiile in care piata a scazut cu 30% - 40%, finalul anului coincizand cu cererea de intrare in insolventa. Anul trecut, un motor de crestere al vanzarilor a fost programul de reinnoire a garderobei care promitea o "reducere de 100 de lei la orice pereche de jeans cumparata daca aduci de acasa o pereche veche", pe o perioada de trei luni (septembrie - noiembrie).

Inspirati din industria auto si de electrocasnice, reprezentantii Lee Cooper au estimat cresteri ale vanzarilor cu 50% fata de o perioada normala de toamna.

LCR Jeans nu este prima companie care apeleaza la protectia legii fata de creditori. Leonardo, cel mai mare nume din sectorul de fashion, cu afaceri de 136 mil. euro din vanzarea de incaltaminte, a fost presat de creditorii care aveau de primit aproximativ 100 mil. euro sa ceara insolventa. Florin Panea, proprietarul Leonardo, a luat aceasta decizie si din cauza scaderii cererii pe piata interna si a reducerii vanzarilor cu 25% anul trecut.

Si producatorul de ciorapi Mondex a luat aceasta hotarare in august 2009, cand Directia Generala a Finantelor Publice Sibiu i-a pus poprire pe conturi (compania acumulase 166.000 de euro datorii la bugetul de stat), dar si pe fondurile de marfa si pe banii pe care clientii Mondex ii datorau companiei.

Ce se intampla dupa declararea insolventei

Ca orice companie care ajunge in insolventa, si LCR Jeans va avea la dispozitie o perioada de aproximativ jumatate de an, care se poate insa prelungi pana la un an, in care sa realizeze un tabel al creditorilor si al datoriilor acumulate si va initia un plan de reorganizare care poate include negocierea cu furnizorii, cu proprietarii sau dezvoltatorii centrelor comerciale unde sunt deschise magazine Lee Cooper sau poate decide inchiderea altor unitati neprofitabile. In tot acest timp insa, compania nu va mai plati datoriile scadente, ci doar stocurile de marfa pe care le va comanda de acum inainte sau chiriile lunare pentru spatiile comerciale.

Perioada stabilita de lege pentru reorganizarea companiei este de pana la 3 ani, cu posibilitatea de prelungire de un an. In aceasta perioada, LCR Jeans va incepe sa achite datoriile acumulate.

Acum 100 de ani fratii Cooper au inceput productia de imbracaminte pentru muncitorii din Londra, in '30 fabrica s-a specializat in uniforme militare, iar din 1950 a inceput sa produca primele articole casual.

In prezent, cea mai veche marca europeana are peste 10 milioane de clienti anual, potrivit site-ului companiei.