Coface: Bancile vor da chiar mai putine credite decat anul trecut. Cum comentati?

Autor: Izabela Badarau 20.01.2010

Finantarea din partea bancilor va ramane restrictiva si in 2010, a declarat Cristian Ionescu, director general al companiei Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia.

"Tot ce am vazut pana acum in bilanturile companiilor pe 2009 arata dezastruos. Iar pentru acordarea creditelor in 2010, bancile vor judeca dupa bilantul din 2009, care s-a deteriorat masiv. Va garantez ca anul acesta nu veti mai vedea nici creditele care se dadeau anul trecut companiilor", a declarat Ionescu ieri la Conferinta de risc de tara, la care Coface a anuntat mentinerea ratingului Romaniei la B, in zona de noninvestment grade. Acest lucru inseamna ca Romania reprezinta "un mediu economic si politic instabil".

Ratingul stabilit de Coface nu exprima riscul suveran al tarii, ci comportamentul la plata creditelor comerciale. Incidentele de plata inregistrate de companiile dintr-o anumita tara sunt un indicator relevant al situatiei economice din tara respectiva, explica directorul general.

Coface are si activitati de asigurare a riscului comercial, iar Ionescu spune ca se confrunta cu aceeasi problema ca si bancile: o crestere semnificativa a riscurilor, concomitent cu scaderea solvabilitatii companiilor.

Daca ar fi sa judece dupa bilanturile din 2009, Coface nu ar mai da nicio asigurare de credit comercial, spune directorul general. "Dar acest lucru ar insemna sa nu mai facem business. Asa ca am revizuit modelul de analiza, si apreciem companiile dupa performantele lor trimestriale sau chiar lunare. Am intrebat un manager dintr-o banca daca si ei isi schimba modelul de business, iar acesta a raspuns ca nu."

Una dintre cauzele care au condus la aceasta situatie tensionata a cash-flow-urilor companiilor, pe langa scaderea vanzarilor si finantarea restrictiva din partea bancilor - la dobanzi mari si pe baza de garantii suplimentare -, este statul.

"Statul este in continuare un factor de stres principal pentru companii. Rambursarile de TVA se fac la noua luni sau chiar un an de zile, ceea ce este inacceptabil. Dar daca o companie are taxe restante, plateste penalitati de 36% pe an. Este enorm", spune Ionescu.

Romania va avea totusi o crestere economica pozitiva in 2010, de peste 0,5%, pe baza revenirii pietelor din Vest, estimeaza compania.

"Iesim din recesiune daca productia industriala creste cu 3%"

Profesorul Cezar Mereuta, vicepresedintele Centrului Roman de Modelare Economica, prezent la Conferinta de Risc de Tara a Coface, a explicat ca rata de crestere a PIB-ului Romaniei in 2010 are o marja de variatie de plus/minus 2,3 puncte procentuale din cauza conditiilor meteo ale anului agricol 2010, ceea ce poate face diferenta dintre o crestere economica pozitiva si una negativa. Daca insa productia industriala va avea o crestere de 3% in 2010, indiferent de conditiile meteo, Romania va iesi din recesiune.