Popa, BNR: Ne-a surprins cresterea leului

Autor: Razvan Voican 20.01.2010

Intarirea neasteptata a leului este surprinzatoare chiar si pentru Banca Nationala, care se vede nevoita sa o explice tot prin schimbarea sentimentului investitorilor straini, in conditiile in care indicatorii fundamentali ai economiei nu ar sustine o apreciere rapida a cursului.

"Interesant este ca presiunile de apreciere a leului continua chiar si in conditiile scaderii rapide a dobanzilor. Cred ca este vorba de o repozitionare a Romaniei in contextul grupului de tari cu care este comparata de investitori pe baza unui sentiment mai bun", a spus ieri la Viena Cristian Popa, viceguvernator al BNR. El a aratat ca BNR asteapta pentru anul acesta o crestere economica de 1,5%, insa a subliniat ca indicatorii fundamentali nu ar justifica o intarire rapida a leului.

Cursul a coborat saptamana trecuta pana la 4,1 lei pentru un euro, cel mai scazut nivel inregistrat din ianuarie anul trecut. Leul marca astfel un castig de 3% in fata euro in mai putin de doua saptamani scurse de la inceputul anului, chiar in timp ce dobanzile pe piata monetara au coborat spre 3% pe an. Ieri leul a pierdut totusi usor teren in fata euro, intr-o miscare regionala, cotatiile urcand la peste 4,13 lei pentru un euro. Aprecierea de la inceputul anului a venit in totala contradictie cu estimarile analistilor locali, care vedeau cursul, cel putin in primul trimestru, la 4,3-4,4 lei pentru un euro.