Pierderile devin noua ocupatie a bancherilor

Autor: Razvan Voican 20.01.2010

Principala bataie de cap a bancherilor a trecut de la restructurarea creditelor la evaluarea pierderilor din credite care nu mai pot fi salvate, afirma Dominic Bruynseels, directorul executiv (CEO) al BCR, cea mai mare banca de pe piata.

"In faza actuala grija este sa vedem cat de mari vor fi pierderile din credite nerecuperate. Nivelul pierderilor depinde foarte mult de calitatea colateralului, insa problema este ca acum nimeni nu poate spune cat mai valoreaza un colateral", a declarat Bruynseels.

Seful BCR afirma ca tendinta de crestere a creditelor neperformante continua pe segmentul companiillor, in timp ce la retail s-a stabilizat deocamdata.

"Cresterea creditelor neperformante s-ar putea relua si pe segmentul persoanelor fizice daca somajul va creste, mai ales in sectorul public."

Totusi, Andreas Treichl, care conduce Erste Group, actionarul majoritar al BCR, nu considera ingrijorator nivelul creditelor neperformante acumulate in Romania si afirma ca acesta nu impune o majorare de capital la BCR. "Majorarea de capital nu este o chestiune stringenta la BCR, chiar daca au crescut neperformantele. Analiza se face si comparand ponderea acestora in portofoliul de credite cu nivelul marjei de dobanda, care este foarte confortabil la BCR, in jur de 7-8 puncte procentuale", a declarat Treichl pentru ZF.

Cristian Popa, viceguvernator al BNR, afirma ca volumul creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar este gestionabil si estimeaza ca tendinta de incetinire a ritmului de crestere va continua in acest an.

Potrivit datelor BNR, provizioanele constituite de bancile comerciale ajunsesera la 13,7 mld. lei (3,2 mld. euro) in octombrie, nivelul fiind aproape dublu comparativ cu sfarsitul anului 2008, potrivit celor mai recente date publicate de BNR. Provizioanele constituite au ajuns astfel sa reprezinte 7% din volumul total al creditelor aflate in derulare, de la 3,9% in decembrie 2008.

Cresterea provizioanelor a avut loc chiar in timp ce expunerea bancilor pe economie a batut pasul pe loc. Soldul total al creditului privat era in octombrie de aproape 194 de miliarde de lei (46 mld. euro), fata de 192 de miliarde de lei la sfarsitul anului 2008.

"Pentru reluarea creditarii e nevoie de dobanzi mai mici la lei"

Anul trecut bancile au provizionat puternic, insa abia anul acesta se va vedea daca sumele puse deoparte vor fi suficiente pentru a acoperi pierderile din creditele neperformante. Pe de alta parte, Dominic Bruynseels spune ca BCR si-a mentinut expunerea pe economia Romaniei la peste 7 mld. euro, dar considera ca pentru reluarea creditarii este nevoie de dobanzi mai mici la lei. Totusi el nu se asteapta ca BNR sa mai reduca dobanda-cheie cu mai mult de un punct procentual pana la sfarsitul anului.

"Avem nevoie de maturitati mai lungi la finantarile in moneda locala." Elementele-cheie pentru reluarea cresterii economice sunt fondurile europene, investitiile in infrastructura, reforma sectorului public si stabilitatea cursului.