12% din membrii consiliilor de administratie din Romania sunt femei

Autor: Adelina Mihai 21.01.2010

Un procent de 12% din membrii consiliilor de administratie (CA) ale companiilor mari din Romania sunt femei, scrie cotidianul francez Le Figaro.

In Europa, cel mai mare grad de reprezentativitate in CA din firmele mari il au tarile nordice: Norvegia (41%), Suedia (27%) si Finlanda (20%).

In Romania, reprezentativitatea femeilor in CA este similara cu cea din Bulgaria (12%), Marea Britanie (12%) sau Germania (13%).

Femeile din Franta au unul din cele mai scazute grade de reprezentativitate in CA din Europa si, de aceea, un grup de deputati francezi vor sa initieze o lege care sa impuna ca in urmatorii sase ani 40% din membrii CA ale companiilor mari sa fie femei.

De altfel, Parlamentul norvegian a votat in 2003 o lege care impune egalitatea femeilor si a barbatilor in aceste consilii incepand cu 2008. In Spania, s-a adoptat in 2007 o lege care spune ca reprezentativitatea femeilor in CA trebuie sa atinga nivelul de 40% in 2015. Cele mai scazute valori se afla in Portugalia si in Irlanda, unde sunt 3, respectiv 7% din femei participa la luarea deciziilor in firmele mari.