Lidl face supermarket pe locul unui fost depozit Pepsi

Ziarul Financiar 21.01.2010

Lidl ar urma sa plateasca 280 de euro/mp de teren, cu 40% mai putin fata de nivelul la care se tranzactionau terenurile in zona in urma cu trei ani.



Producatorul Pepsi Americas vinde un teren de 11.000 de metri patrati situat in sudul Bucurestiului catre compania Lidl Romania pentru de 3,2 milioane de euro, urmand ca retailerul german sa construiasca un supermarket.

Potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial, Lidl ar urma sa plateasca aproape 285 de euro/metrul patrat de teren situat pe strada Doina, paralela cu strada Progresului si Calea Ferentari din sectorul 5 al Capitalei.

Germanii de la Lidl investesc de mai multi ani pe piata locala unde au cumparat mai multe terenuri si au in constructie un centru logistic, iar primele magazine ar putea fi deschise pana la sfarsitul acestui an.

"Terenul de pe strada Doina functiona drept centru de distributie pentru PepsiAmericas. Dupa inaugurarea, in septembrie 2009, a noii fabrici PepsiAmericas din Dragomiresti Vale, pe un teren de 80.000 de metri patrati, toate operatiunile de depozitare au fost mutate in acea unitate. PepsiAmericas a ales sa vanda acest teren deoarece, fiind localizat in interiorul orasului, acesta nu mai corespunde nevoilor de extindere ale companiei", au motivat reprezentantii Pepsi Americas decizia vanzarii.

Agentul exclusiv al companiei Pepsi in vanzarea terenului a fost firma de consultanta imobiliara Colliers International.

"Discounterii au fost cei mai activi cumparatori de terenuri in ultima perioada. Zona celor de la Pepsi din sectorul 5 este ideala pentru o astfel de dezvoltare, prin prisma densitatii mari de populatie si a expunerii de care beneficiaza", afirma reprezentantii Colliers International. Reprezentantii Lidl nu au oferit niciun fel de informatii pana la inchiderea editiei.

"Pe langa lotul securizat de discounter, din suprafata totala a terenului detinut de Pepsi mai sunt disponibili la vanzare aproximativ 4.000 de metri patrati", au adaugat reprezentantii Colliers.

Una dintre cele mai importante tranzactii cu terenuri realizate in zona Viilor a avut loc in 2006, cand compania spaniola GEA Prasa a cumparat un teren cu o suprafata de 58.000 de metri patrati pentru circa 30 de milioane de euro, aproximativ 500 de euro/metrul patrat. Spaniolii intentionau sa construiasca pe acest teren un ansamblu rezidential, dar pana la ora actuala nu au inceput niciun fel de lucrari.

Germanii de la Lidl au adus peste 70 de milioane de euro la capitalul social al subsidiarei locale, care intentioneaza sa opereze in urmatorii ani o retea care ar putea depasi 100 de supermarketuri in orase cu peste 30.000 de locuitori.