Executivul saptamanii - Baicusi, Transelectrica: Fara reorganizare, riscam ca in 5 ani sa importam energie

Autor: Roxana Petrescu 22.01.2010

Adrian Baicusi, 45, a implinit un an de cand a facut un pas pe care putini executivi de top au curajul sa-l realizeze: trecerea din mediul privat in sectorul de stat. Dupa un 2009 de criza, Baicusi, aflat acum la conducerea Transelectrica, una dintre companiile strategice pentru energia locala, spune ca va exista crestere economica pe plan local, dar nu datorita unor "minuni" in ceea ce priveste strategiile interne, ci mai ales pe fondul revenirii marilor economii europene. Mai mult, CEO-ul Transelectrica crede ca vremea cand oamenii stateau cu "banii la ciorap" a trecut, venind in sfarsit timpul investitiilor. Ceea ce va fi cu adevarat interesant va fi insa unde se vor duce lichiditatile.



Baicusi a condus timp de cinci ani operatiunile locale ale concernului industrial german Siemens, la inceputul anului trecut luand decizia de a schimba taberele, trecand astfel la conducerea unei companii de stat, Transelectrica.

Dupa un an extrem de dificil pentru piata locala, in care majoritatea sectoarelor au fost confruntate cu scaderea, CEO-ul Transelectrica se arata optimist in ceea ce priveste evolutia economica pentru 2010. Restructurarea ce a avut loc in sistemele bancare, precum si acumularea de lichiditati care cer sa fie investite sunt doar cateva din elementele care pot face din 2010 un an mai bun decat cel care a trecut.

"Speranta mea este ca anul 2010 sa fie unul de crestere economica. Sunt conditii pentru realizarea acestui lucru, dar fara sa avem parte pe plan international de surprize precum cele din Dubai sau cele din Grecia. Increderea in revenire poate disparea peste noapte daca genul acesta de evenimente se intampla mai des", spune Baicusi.

CEO-ul Transelectrica nu crede ca evolutia pozitiva a pietei locale poate fi generata de anumite "minuni", ci va depinde in principal de revenirea marilor economii europene spre care se indreapta exporturile Romaniei.

"Nu cred ca cineva este in stare sa faca minuni in aceasta perioada. Nici macar David Coperfield nu ar putea sa rezolve peste noapte problemele complexe. Romania este dependenta de exporturi, iar cresterea exporturilor prin revenirea economiilor mari va duce si la cresterea economiei noastre", crede Baicusi.

Potrivit acestuia, diferentele pozitive vor fi inregistrate abia in a doua jumatate a anului, unele industrii, cum ar fi constructiile, continuand sa se afle intr-o situatie delicata si in 2010 dupa picajul inregistrat in 2009.

"Este dificil de spus de unde va veni cresterea in 2010, dar cert este ca in prima parte a anului nu vor fi diferente notabile fata de 2009, ci doar in partea a doua a anului. Nu cred insa ca revenirea va veni din domeniul constructiilor. Malluri nu se fac, spatii de birouri noi nu se justifica, locuinte nu se cumpara, iar proiectele mari de infrastructura intarzie", explica Baicusi.

Cu toate acestea, CEO-ul Transelectrica spune ca greul a trecut, dupa panica din 2009 urmand sa reapara sentimentul de euforie investitionala.

"Ce-a fost mai greu a trecut, iar bancile vor privi riscul mai detasat. Perioada de panica din martie 2009 a trecut, iar din septembrie au aparut momente de euforie", spune Baicusi.

"Banul la ciorap", un plasament depasit

CEO-ul Transelectrica spune ca unul dintre cele mai importante lucruri care au avut loc pe fondul crizei a fost restructurarea sistemului bancar, curatarea de activele toxice care au stat de fapt la baza declansarii crizei economice.

"Sistemul bancar s-a restructurat in mare parte, scapand de multe active toxice, acesta fiind unul dintre cele mai importante lucruri care pot mentine stabilitatea la nivel global. In acest moment exista un excedent de lichiditate, de bani care cer a fi plasati undeva. Cred ca a trecut timpul cand oamenii tineau banii la ciorap. Interesant va fi unde se vor duce acesti bani pentru ca speculatiile pe curs nu vor mai merge pe o perioada mai mare de timp", spune Baicusi.

Potrivit acestuia, anul 2010 va aduce deblocarea finatarilor, bancile fiind mai dispuse acum sa-si asume un risc in comparatie cu anul trecut. "Finantarile se vor debloca mai ales in toamna cand se va vedea in bilanturi cine a mers pe plus in primele luni. Cine va fi performant va avea acces la bani pentru ca bancile vor accepta riscul din ce in ce mai mult", este de parere Baicusi.

Mai multa energie in 2010

In ceea ce priveste sectorul energetic, Baicusi crede ca anul acesta consumul de energie poate creste cu pana la 3% comparativ cu anul trecut, ceea ce inseamna ca nici in 2010 volumele inregistrate in 2008 nu vor putea fi atinse.

"Fata de 2009, scaderea consumului de energie a fost 8,3%, ceea ce nu este foarte diferit de estimarile noastre initiale. In 2010, luna ianuarie a adus o scadere de circa 1% fata de perioada similara a anului trecut, dar comparativ cu ianuarie 2009 temperaturile au fost mult mai ridicate. Pe intreg anul, estimez o crestere a consumului de energie de circa 3%, daca nu vor exista alte probleme, astfel ca fata de 2008 scaderea consumului va fi undeva la 5%. Nici in 2011 nu se va ajunge in niciun caz la nivelul din 2008", spune Baicusi.

Pentru compania pe care o conduce, anul 2010 se anunta a fi extrem de interesant mai ales in contextul in care Transelectrica este gata de lansarea unor noi proiecte.

"Daca in 2009 am continuat proiecte mai vechi, in 2010 vom lansa noi proiecte. Bugetul de investitii va fi similar cu cel de anul trecut si va face parte dintr-un program investitional gandit pentru urmatorii cinci ani", explica Baicusi. O asfel de strategie va fi o veste extrem de buna pentru furnizorii de echipamente pentru industria energetica, inclusiv Siemens, in contextul in care majoritatea s-au confruntat cu lipsa acuta de comenzi noi anul trecut.

"Trebuie sa intarim sistemul pentru momentul in care proiectele de energie regenerabila vor intra in functiune. Nu mai putem sa facem investitii pe care in cinci ani trebuie sa le refacem. Este mai ieftin sa investesti bine", spune Baicusi.

Dezvoltarea proiectelor eoliene este una dintre cele mai mari provocari pentru sistemul de transport al energiei tinand cont de dimensiunea investitiilor anuntate, precum si de faptul ca majoritatea acestor priecte sunt concentrate in zona Dobrogei.

Doar in prima parte a acestui an, potrivit celor mai recente informatii disponibile, ar urma sa intre in functiune circa 440 de MW prin instalarea a circa 170 de turbine eoliene, toate in Dobrogea.

Dobrogea, proiect special

Tocmai datorita acestor proiecte, dar si pe fondul inceperii constructiei la reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda - care ar trebui sa intre in functiune in 2016, zona Dobrogei devine speciala pentru investitiile Transelectrica.

"Dobrogea va fi un proiect special, intentia noastra fiind aceea de a aduce investitii care erau gandite pentru anul 2015 la momentul prezent. Acum suntem intr-o perioada de evaluare in ceea ce priveste necesarul de investitii si de lucrari pentru zona Doborgei, dar la sfarsitul lunii martie vom sti de cat este nevoie. O alta zona speciala va fi zona de sud a Moldovei unde la fel au fost anuntate mai multe proiecte de producere a energiei", spune Baicusi.

Pentru anul acesta, planul Transelectrica in ceea ce priveste finantarea investitiilor vizeaza accesarea unor credite de pana la 60% din bugetul care va avea o valoare similara cu cel din 2009.

"Pentru 2010 dorim sa finantam cam in proportie de 60% bugetul de investitii prin credite atrase. Inca nu suntem in negocieri, dar dupa finalizarea tuturor documentelor privind situatia financiara a anului trecut, vom incepe sa prospectam piata", spune Baicusi.

CEO-ul Transelectrica spune ca anul acesta va merge mai departe cu masurile anticriza la nivelul companeiei daca va fi cazul dupa ce in 2009 a redus toate costurile care nu erau necesare.

"Am taiat costurile, dar nu am redus salariile si nici nu am dat oameni afara. De exemplu, am redus costurile pe partea de IT cu 20%, cele cu materiile prime si materiale cu 15%, iar cele pentru studii cu circa 10%. Am facut o analiza sa vedem ce-i rational sa taiem si ce este logic sa mentinem", a spus Baicusi.

Reorganizarea productiei, ultimul tren pentru energie

In legatura cu proiectul de reorganizare al sistemului energetic prin crearea a doua companii gigant care sa regrupeze majoritatea unitatilor de productie de pe plan local, Baicusi spune ca este ultimul tren pentru pentru acest domeniu. Daca va fi pierdut, Romania risca sa se transforme dintr-un exportator de energie, in importator.

"Anul 2010 inseamna relansarea domeniului energetic daca pleaca rapid cei doi campioni din economie. Consider ca este ultimul tren pentru acest domeniu, al doilea nu mai exista pentru Romania. Acum este sansa. Daca se vor organiza rapid pot sa inceapa si proiectele si este important sa se inceapa cu proiectele noi, cele din hidro, nuclear si altele. Altfel, riscam ca in 5 ani, dintr-un exportator net de energie, sa ajungem un importator", a mai spus Baicusi.

2009, un an cu mai putina energie

Anul trecut, consumul de energie electrica a scazut cu 8,3% comparativ cu 2008 ca urmare a reducerii activitatii in cazul mai multor companii. Evolutia consumului de energie, ca indicator asupra modului in care functioneaza o economie, a inceput sa fie urmarit cu atentie dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca dupa ce "s-a fript" cu analizele economistilor, a ajuns sa-l sune saptamanal pe ministrul economiei, Adriean Videanu, pentru a verifica evolutia consumului de electricitate.

Ce spune despre

Constructii: Nu cred ca revenirea va veni din domeniul constructiilor. Malluri nu se fac, spatii de birouri noi nu se justifica, locuinte nu se cumpara, iar proiectele mari de infrastructura intarzie.

Restructurarea in energie: Anul 2010 inseamna relansarea domeniului energetic daca pleaca rapid cei doi campioni din economie. Consider ca este ultimul tren pentru acest domeniu, al doilea nu mai exista pentru Romania. Acum este sansa. Daca se vor organiza rapid pot sa inceapa si proiectele si este important sa se inceapa cu proiectele noi, cele din hidro, nuclear si altele. Altfel, riscam ca in 5 ani, dintr-un exportator net de energie, sa ajungem un importator.

Turism: Turismul nu are cum sa creasca la situatia existenta in prezent pe plan international si in conditiile interne. Ori ne indreptam spre partea de jos a preturilor astfel incat oamenii care vin aici sa nu mai tina cont de infrastructura slaba, ori ne apucam sa construim infrastructura necesara intr-un ritm mult mai rapid.

Cresterea economica: Nu cred ca cineva este in stare sa faca minuni in aceasta perioada. Nici macar David Coperfield nu ar putea sa rezolve peste noapte problemele complexe. Romania este dependenta de exporturi.

Investitii: In acest moment exista un excedent de lichiditate, de bani care cer a fi plasati undeva. Cred ca a trecut timpul cand oamenii tineau banii la ciorap. Interesant va fi unde se vor duce acesti bani.

Proiecte speciale: Dobrogea va fi un proiect special, intentia noastra (a Transelectrica - n.r.) fiind aceea de a aduce investitii care erau gandite pentru anul 2015 la momentul prezent.

Reluarea creditarii: Finantarile se vor debloca mai ales in toamna cand se va vedea in bilanturi cine a mers pe plus in primele luni. Cine va fi performant va avea acces la bani pentru ca bancile vor accepta riscul din ce in ce mai mult.