Cele mai importante evenimente de astazi

Ziarul Financiar 21.01.2010

1. Statul a semnat acordul de garantare a unui imprumut BEI de 400 de milioane contractat de Ford. Sebastian Vladescu, ministrul finantelor publice, Matthias Kollatz-Ahnen, vicepresedintele Bancii Europene pentru Investitii, si Wolfgang Schneider, vicepresedintele Ford Europa pe probleme guvernamentale si de mediu, vor semna astazi un acord pentru un imprumut de 400 de milioane de euro, destinat uzinei constructorului american de la Craiova. Imprumutul de 400 de milioane de euro face parte din planul de investitii de 675 de milioane de euro la care s-a angajat Ford in momentul preluarii uzinei.

2. Pepsi vinde un teren din Bucuresti cu trei milioane de euro catre Lidl. Producatorul Pepsi Americas a aprobat vanzarea unui teren cu o suprafata de 11.000 de metri patrati situat in sudul Bucurestiului catre compania Lidl Romania pentru un pret de 3,2 milioane de euro, se arata intr-un anunt al companiei, publicat in Monitorul Oficial. Aceasta este una dintre putinele tranzactii cu terenuri realizate in Bucuresti in ultimul an, decizia firmei Quadrant-Amroq Beverages, subsidiara Pepsi Americas, fiind luata intr-o adunare a asociatiilor ce a avut loc la 20 noiembrie.

3. Prigoana va primi 71.500 de euro/luna fara TVA de la Rosal pentru ca si-a botezat propria firma. Silviu Prigoana, actionarul majoritar al companiei de salubritate Rosal, a incheiat un contract de licenta pe 10 ani cu propria firma prin care va primi 71.500 de euro/luna, fara TVA incepand de luna aceasta, pentru folosirea marcii "Rosal" de catre compania cu acelasi nume. "Toti asociatii recunosc ca marca <> apartine asociatului Prigoana Vasile-Silviu anterior infiintarii oricarei societati comerciale care isi desfasoara activitatea sub aceasta denumire si anterior inregistrarii la OSIM de catre Prigoana Vasile-Silviu a marcii Rosal", se arata in datele publicate la Monitorul Oficial.

4. Sirius: RCS, UPC si Romtelecom risca sa ramana fara clienti pe TV din cauza guvernului. Operatorii de cablu si platforme de satelit TV din Romania ar putea pierde o parte importanta dintre clienti daca strategia de trecere la televiziunea digitala a Guvernului Romaniei nu va fi astfel formulata incat sa nu afecteze competitia - lucru care nu se intampla in acest moment, spun reprezentantii companiei Sirius - o companie care opereaza un sistem de sateliti in regiune. Romania si-a propus sa intrerupa in 2012 emisia analogica TV, moment in care cateva sute de mii de gospodarii din Romania nu vor mai putea vedea posturi tv decat daca se aboneaza la un operator de cablu sau satelit tv.

5. PwC: Impozitul pe avere nu se justifica din cauza costurilor mari de administrare. Costurile de administrare ale impozitului pe avere, respectiv pentru urmarirea si incasarea taxei, vor fi foarte mari comparativ cu beneficiile si nu justifica introducerea acestei taxe, apreciaza Mihaela Mitroi, partener la PricewaterhouseCoopers (PwC), la un seminar pe tema relansarii economiei. Oficialul PwC sustine ca multe state din Europa care au aceasta forma de impozitare au eliminat-o, in principal din cauza costurilor ridicate pe care le implica.