Cu 400 de lei orice roman poate deveni investitor pe bursa americana

Autor: Andrei Chirileasa 21.01.2010

Bursa din Sibiu (Sibex) lanseaza vineri contractele futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA), permitand in premiera investitorilor romani sa speculeze din tara pe evolutia actiunilor listate pe cea mai mare piata de capital din lume.

Astfel, investitorii care pana acum urmareau indicii americani pentru a intui evolutia Bursei de la Bucuresti, vor avea un motiv in plus de a fi atenti la miscarile de pe piata din SUA, putandu-le transforma in profit.

In prima faza, suma necesara achizitiei unui astfel de contract (cu o valoare de circa 10.500 de lei) va fi de 400 de lei (mai putin de 100 de euro).
Oportunitatile de castig vor fi astfel cele mai mari de pe piata romaneasca, dar si riscurile vor fi pe masura. Astfel, la o crestere de 1% a indicelui Dow Jones (de la 10.500 la 10.600 de puncte), investitorul care a pariat pe cresterea indicelui castiga 100 de lei, cu o investitie de 400 de lei, deci un randament de 25%. In cazul in care indicele pierde 1% (de la 10.500 la 10.400 de lei), acelasi investitor pierde 100 de lei.

La o variatie de circa 4% a indicelui Dow Jones, investitorul isi poate dubla banii, daca a pariat corect, sau ii poate pierde pe toti, daca piata l-a contrazis.
Indicele Dow Jones Industrial Average este cel mai vechi indice de pe piata americana, avand o istorie de peste 110 ani. Indicele are in componenta actiunile celor mai mari 30 de companii americane, printre care se numara grupul petrolier Exxon Mobil, gigantul General Electric, Coca Cola, Microsoft, McDonalds sau Walt Disney.