Ce scrie Financial Times pe prima pagina de astazi

Ziarul Financiar 22.01.2010

Obama loveste in bancile de pe Wall Street

Industria bancara mondiala a fost lovita puternic joi, dupa ce presedintele american Barack Obama, a propus cea mai radicala reforma a Wall Street-ului din 1930 incoace, ca raspuns la iritarea produsa de criza financiara.

Prin reforme care ar putea impune cu forta restructurarea celor mai mari banci din SUA, inclusiv a JP Morgan Chase si Goldman Sachs, Obama a promis ca "niciodata contribuabilul american nu va mai fi tinut ostatic de o banca considerata a fi prea mare pentru a esua".

Goldman isi micsoreaza sumele alocate bonusurilor

Goldman Sachs, in incercarea de a scapa criticilor americanilor, a decis sa isi micsoreze partea din venituri alocata bonusurilor la cel mai scazut nivel de la listarea bancii pe Bursa, in 1999, si, de asemenea, sa aloce bani pentru operele de binefacere.

Scaderea costurilor pentru bonusuri din ultimul trimestru al lui 2009 a ajutat la ridicarea profitului Goldman deasupra asteptarilor analistilor in ciuda stagnarii inregistrate pe bursa in ultimele saptamani din 2009.

Partidul de opozitie din Marea Britanie promite sa urmeze exemplul lui Obama in sectorul financiar

Partidul de opozitie Conservator va urma cel mai probabil exemplul presedintelui american Barack Obama, urmand sa introduca aceleasi limitari tranzactiilor facute de banci, in cazul in care i se va permite formarea unui guvern, a declarata George Osborne, seful din umbra al partidului.

Conservatorii - care au cele mai mari sanse de a castiga alegerile generale peste patru luni - a atentionat institutiile financiare, printre care se numara Barclays, Deutsche Bank, Credit Suisse si UBS, declarand ca lovitura data de Obama tranzactiilor facute in nume propriu de banci reprezinta "cu siguranta ceva ce ar trebui sa facem si noi".