Chisu: Investitorii sunt pregatiti sa apese pe butonul de "exit" la Bursa

Autor: Roxana Pricop 24.01.2010

Brokerii se asteapta ca Bursa de la Bucuresti sa debuteze saptamana aceasta in scadere, sub impactul declaratiilor facute de presedintele american Barack Obama la finele saptamanii trecute, dar si al asteptarilor despre iminenta unei corectii. "Pietele de capital au reactionat foarte rapid si brutal la declaratiile presedintelui american, chiar daca masurile la care Obama a facut referire vor necesita un interval lung de timp pentru a fi implementate", a spus Mihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest.

Joi, presedintele american Barack Obama a declarat ca bancile nu ar trebui sa mai poata detine, sponsoriza sau investi in fonduri de hedging pentru profit. Propunerea administratiei trebuie sa treaca prin Congres spre avizare inainte de a intra in vigoare. Piata americana a reactionat joi si vineri cu scaderi de cate 2% la nivelul indicelui Dow Jones Industrial Average (DJIA).

Si Bursa de la Bucuresti a incheiat ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii in scadere: indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a inregistrat o depreciere de 1,36%, in timp ce deprecierea indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri, a fost de 3,58%.

Cu exceptia actiunilor BRD care au stagnat in sedinta de vineri, actiunile bancare au incheiat saptamana in scadere: titlurile Bancii Carpatica au scazut cu 1,82%, iar cele ale Bancii Transilvania cu 2,3%.

"Se vorbeste tot mai mult despre corectie in piata. Presiunea a crescut in randul investitorilor, iar asteptarile sunt ca va urma o corectie. Investitorii isi pazesc foarte atent momentul in care vor iesi din piata si sunt pregatiti sa apese pana la capat butonul de exit. Eu cred insa ca pe termen scurt piata mai are resurse de crestere", a continuat Chisu.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate titluri din sedinta de vineri, cu un volum in valoare de peste 8 mil. lei, reprezentand aproape o treime din rulajul de vineri al bursei. Actiunile SIF5 au fost implicate in peste 900 de tranzactii, inregistrand o depreciere de 3,31%. In comparatie, volumul de tranzactii al fiecareia dintre celelalte patru SIF-uri nu a depasit vineri valoarea de 4 mil. lei.

"SIF Oltenia ramane printre cele mai tranzactionate actiuni la bursa gratie lichiditatii ridicate care ii atrage foarte mult pe speculatori. In stransa legatura cu ceea ce se intampla cu titlurile SIF5 la Bucuresti este si faptul ca contractele derivate pe SIF5 care se tranzactioneaza la Sibiu sunt printre cele mai numeroase si mai lichide", a explicat Chisu.

Desi cele cinci SIF-uri au incheiat in scadere saptamana trecuta, brokerul de la IFB Finwest este de parere ca inceperea discutiilor de ridicare a pragului de detinere in cadrul Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor ar putea servi drept combustibil si alimenta noi aprecieri ale acestor titluri.

Pe bursa, performerele finalului de saptamana au fost actiunile Teraplast (TRP) care au inregistrat o crestere de 7,5%, urmate de actiunile producatorului de aeronave Turbomecanica (TBM) care au urcat cu 4,76%. La extrema opusa s-au situat actiunile Prodplast (PPL) care s-au depreciat cu 13,89%, urmate de cele ale producatorului de placi Romcarbon Buzau (ROCE) cu o scadere de 10%.

De urmarit saptamana aceasta