Copiii teribili care au fondat Google incep sa-si vanda din actiuni: cate 5,5 milioane fiecare

Autor: Magraon Andreea 25.01.2010

Fondatorii Google, Larry Page si Sergey Brin, au anuntat ca intentioneaza sa vanda fiecare cate 5,5 milioane din actiunile gigantului internet, afacere care le va aduce venituri de cate 2,75 miliarde de dolari (1,94 miliarde de euro) - la valoarea actuala a companiei, scrie Bloomberg. Vanzarea va avea loc in urmatorii cinci ani.

Page si Brin au deja o avere de 12 miliarde de dolari (8 miliarde de euro).

Prin reducerea numarului de actiuni, puterea de vot a celor doi in cadrul companiei, care detine cel mai popular motor de cautare din lume, va scadea la 48% de la 59 procente, cat e in prezent, potrivit unui raport al Comisiei pentru Valori Mobiliare a SUA. Dar acest lucru nu va afecta puterea de decizie a celor doi din cadrul companiei. "Cei doi sunt foarte implicati si foarte devotati Google. Cea mai mare parte a averii lor va ramane in cadrul Google", a anuntat gigantul american intr-un comunicat citat de Bloomberg. Page si Brin, care s-au cunoscut la Stanford University si au infiintat Google in 1996, au anuntat un plan similar in 2004 in urma caruia au vandut 7,2 milioane de actiuni fiecare. Cei doi fondatori se afla pe locul 11 in clasamentul Forbes al celor mai bogati 400 de americani. Google a fost listata la bursa prima data in 2004.

Actiunile Google au scazut la sfarsitul saptamanii trecute cu 5,7 procente (32,97 dolari) la 550 dolari la bursa NASDAQ dupa ce rezultatele financiare au fost sub estimarile unor analisti.

Google a incheiat anul trecut cu un profit net de 6,52 miliarde de dolari (4,6 mld. euro), mai mare cu 54% fata de rezultatul din 2008, in timp ce veniturile s-au majorat cu 8,5%, la 23,65 miliarde de dolari (16,7 mld. euro), a anuntat compania. Profitul anuntat a fost peste estimarile analistilor, insa veniturile s-au plasat sub unele prognoze ceva mai optimiste, transmite Reuters.

"Asteptarile au crescut pe masura ce se apropiau de momentul raportarii si chiar daca Google a reusit sa afiseze cifre solide, ele nu au avut de aratat nimic exceptional. Cred ca actiunile Google vor recupera pierderea. Nu cred ca se vor prabusi", comenteaza un analist citat de Reuters. Veniturile Google au crescut in trimestrul al patrulea al anului trecut cu 17%, la 6,67 miliarde de dolari (4,7 mld. euro), iar profitul s-a majorat de peste cinci ori, la 1,97 miliarde de dolari (1,3 mld. euro). "A fost un sfarsit de an extraordinar pentru Google, dat fiind faptul ca ne aflam inca in primele zile ale revenirii economiei", a declarat Eric Schmidt, CEO al Google.