Taxa pe vanzarile producatorilor farma tulbura apele in industrie

Autor: Ioana David 24.01.2010

Taxa pe vanzarile producatorilor de medicamente, care in 2010 ar trebui sa genereze la bugetul Ministerului Sanatatii 570 mil. lei (134 mil. euro), a bagat in ceata producatorii de medicamente dupa lansarea normelor in dezbatere publica.

Reprezentantii producatorilor spun ca aceste norme "au unele probleme care ar trebui sa fie corectate".

Potrivit textului publicat pe siteul Ministerului Sanatatii, producatorii vor fi taxati cu un procent intre 5 si 11% din vanzari, trimestrial, sumele urmand sa fie calculate pe baza unei declaratii pe propria raspundere completata de companii. Pe de alta parte, si spitalele vor face propria declaratie cu medicamentele consumate.

Sorin Popescu, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si director relatii externe al Merck Sharp & Dohme (MSD), afirma ca textul normelor nu precizeaza clar daca aceasta taxa se aplica incasarilor efective dintrun trimestru sau vanzarilor facturate, doarece in norme se precizeaza ambele variante.

"Incasarile pentru medicamentele vandute in trimestrul patru sunt «zero», deoarece CNAS (Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate n. red.) nu a incheiat platile nici macar la nivelul lunii iulie 2009", spune Sorin Popescu.

O alta problema este, in opinia lui Popescu, faptul ca producatorul declara vanzarile catre distribuitor la un pret cu adaosurile distribuitorilor, dar ca o parte din aceste vanzari merge pe alte piete prin reexport.

Inca de la data aparitiei acestei taxe, producatorii au contestat profund aplicarea ei, motivand ca modelul pentru care a optat Romania este unic in lume. Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, sistemul mai este folosit in state precum Italia, Polonia, Olanda, Ungaria, Belgia, Marea Britanie, Portugalia, Irlanda si Franta.

Ideea de clawback a aparut prima data in Franta, dupa ce consumul de medicamente a crescut puternic peste sumele bugetate, impins de marii producatori, iar statul a decis, ca solutie pentru limitarea consumului, introducerea unei taxe procentuale pentru orice depasire a bugetului stabilit initial.

Cei mai afectati sunt producatorii internationali cu portofolii din oncologie, cardiovascular, HIV/SIDA, pentru ca au cele mai mari volume de vanzari.

Vanzarile de medicamente in Romania sunt de circa 1,8 mld. euro anual, suma din care produsele la care statul contribuie genereaza vanzari de peste 1 mld. euro.