Ioan Cuzman cedeaza in fata investitorilor: Claudiu Silaghi si Dragos Bilteanu au fost numiti in Consiliul de Administratie al SIF1

Autor: Andrei Chirileasa 24.01.2010

SIF Banat-Crisana (SIF1) a ales vineri doi membri provizorii in Consiliul de Administratie, Claudiu-Eugen Silaghi, care mai ocupa functia de membru in CA la Banca Transilvania, si Dragos-George Bilteanu, directorul general al traderului de energie Romenergo, dupa ce in urma cu un an conducerea SIF1 a intrat in conflict cu un grup de investitori din care faceau parte si cei doi, care urmareau sa preia controlul Consiliului de Administratie.

In aprilie 2009, conducerea SIF1 a suspendat drepturile de vot aferente unui pachet de 16,5% din actiuni pe motiv ca detinatorii acestora ar fi actionat in mod concertat cu Banca Transilvania si persoane din conducerea acesteia. Din grupul respectiv faceau parte Horia Ciorcila, Claudiu Silaghi, Dragos Bilteanu, precum si Doru Lionachescu, partenerul principal al casei de investitii Capital Partners, precum si alti investitori si chiar fonduri de investitii straine.

In urma acestei decizii, care a starnit proteste si un sir lung de procese cu actionarii, Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, a fost singurul investitor care a prins un loc in Consiliul de Administratie al SIF1, restul locurilor in CA fiind adjudecate de persoane din cadrul SIF, iar Ioan Cuzman si-a pastrat functia de presedinte al SIF1. Ciorcila a demisionat ulterior in semn de protest. Al doilea loc s-a eliberat in urma demisiei lui Carmen Dumitrescu, ea ocupand si functia de director general adjunct al SIF1.

La adunarea generala anunala a actionarilor, SIF Banat-Crisana ar putea alege doi administratori care sa ocupe permanent posturile vacante in urmatorii trei ani.

Disputa de la SIF1, cea mai puternica de pana acum dintre actionarii si conducerea unei societati de investitii financiare (SIF), are ca miza administrarea activelor de peste 360 mil. euro ale SIF.