Zi decisiva in negocierea noii scrisori de intentie cu FMI. Banii vin peste o luna

Autor: Claudia Medrega 24.01.2010

Autoritatile negociaza azi si maine cu expertii FMI si CE termenele finale pentru legislatia restanta pentru pensii si responsabilitatea fiscala, alte tinte la arieratele bugetului catre companii si deficitele bugetare trimestriale ce vor fi incluse in noua scrisoare de intentie care ar trebui sa ajunga in board-ul Fondului la jumatatea lui februarie.

Daca tintele privind rezervele valutare si deficitul bugetar au fost respectate, arieratele continua sa ramana o problema, impunand derogari de la prevederile acordului. Totodata, autoritatile romane sustin si necesitatea extinderii plafonului si mecanismului garantiilor guvernamentale pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene.

"Pentru arierate nu exista cifra la decembrie, dar s-a acumulat un stoc mare si trebuie noi angajamente de reducere. Vor fi noi termene pentru adoptarea legilor de reforma structurala, in principal pensii si responsabilitatea fiscala. Totodata, va fi inclusa trimestrializarea cifrelor din bugetul pe 2010 cu tinte din trei in trei luni de venituri, cheltuieli si deficit", au declarat pentru ZF surse participante la discutii.

In ceea ce priveste politica monetara, recomandarile vizeaza continuarea manierei prudente si monitorizarea expunerilor bancilor mari care pana acum a fost corespunzatoare angajamentelor, potrivit surselor citate.

"Scrisoarea de intentie va fi atasata ca anexa la raportul periodic al misiunii de evaluare si ar urma sa intre in board-ul FMI la jumatatea lunii februarie, existand astfel premisele ca transele trei si patru, in suma de 2,3 mld. de euro, sa fie eliberate pana la sfarsitul lunii."

Seful misiunii de evaluare a FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca vor exista anumite modificari in scrisoarea suplimentara la acordul cu Fondul, in urma evaluarii, insa acestea nu vor fi "radicale". "Nu exista initiative radicale, dar continuam sa evaluam care sunt nevoile si care sunt mijloacele prin care pot fi solutionate acele nevoi. Vor fi unele modificari. Ne uitam la implementarea si modificarea unor masuri, daca este necesar, dar ne uitam totodata si in zonele in care au fost inregistrate progrese."

Odata cu primirea urmatoarelor transe de la FMI si CE, statul va avea bani si nu va mai fi nevoit sa atraga resurse din piata locala, astfel ca bancile vor avea posibilitatea sa directioneze o parte din fonduri pentru a acorda credite companiilor si populatiei, daca va exista si cerere solvabila. In plus, dupa incasarea banilor se reduce si riscul ca salariile si pensiile sa nu fie platite integral si nu mai exista o presiune atat de puternica pentru majorarea taxelor. Pana acum FMI a dat dovada de flexibilitate acceptand ca jumatate din transe sa mearga la buget pentru finantarea deficitului. Insa probabil va fi pentru ultima data cand banii de la Fond vor fi impartiti intre Finante si BNR.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca spera sa nu mai fie nevoie de o noua derogare pentru ca banii FMI sa mearga la buget si ca incasarile vor intra "in normalitate", astfel incat sa existe posibilitatea unei finantari coerente. "Eu cred ca Romania este intr-o pozitie suficient de buna ca sa poata sa se finanteze independent, dar e foarte bine ca in acest moment avem suportul FMI, pentru ca acest lucru ne mareste credibilitatea si, automat, ne scade costul de finantare", a explicat Vladescu.

Misiunea de evaluare a FMI si Comisiei Europene a avut discutii atat la BNR, cat si la Ministerul Finantelor si la Guvern.

BERD se aliniaza la prognoza FMI: economia va creste cu 1,3%

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a revizuit estimarea privind cresterea economica a Romaniei din acest an de la 1% la 1,3%, nivel anticipat si de Fondul Monetar International. Institutia financiara internationala apreciaza ca revenirea in Romania si Bulgaria va fi probabil incetinita de inasprirea fiscala. Pentru 2011, BERD estimeaza un avans al PIB de 2,3%. Anul trecut economia Romaniei a inregistrat o contractie de 7%, potrivit noilor prognoze ale BERD, comparativ cu declinul de 8% previzionat in luna octombrie a anului trecut.

Agenda lui Mihai Seitan, ministrul muncii, in cadrul acordului cu FMI

Agenda lui Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, in cadrul acordului cu FMI