Statul nu se grabeste sa ia bani din farma

Autor: Ioana David 24.01.2010

Taxa pe vanzarile producatorilor de medicamente, care se aplica incepand cu octombrie, ar fi trebuit sa aduca primele venituri in contul Ministerului Sanatatii (MS) pana la 25 ianuarie, insa companiile farma nu stiu inca data exacta la care aceste plati se vor face, dupa ce ministerul abia a lansat in dezbatere publica vineri normele de aplicare.

Taxa pe vanzarile producatorilor, numita si "clawback", se numara printre ultimele masuri luate de fostul ministru Ion Bazac si prevede ca orice producator care are in portofoliu medicamente ce se elibereaza pe baza de prescriptie sa contribuie cu un procent intre 5 si 11% din aceste vanzari la bugetul ministerului. Potrivit calculelor MS, sumele aferente trimestrului patru 2009 pe care producatorii ar trebui sa le plateasca, se ridica la circa 100 mil. lei (circa 23 mil. euro).

"Daca normele ar fi publicate in Monitorul Oficial pe 25 ianurie, platile ar fi trebuit facute in aceeasi zi. Daca vor fi publicate poimaine (marti - n.red.) nu mai stim cand va trebui sa platim", spune Sorin Popescu, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si director relatii externe al Merck Sharp & Dohme.Ministerul va stabili sumele care vor fi taxate in baza unei declaratii pe propria raspundere, iar Popescu afirma ca aceasta se face la pretul care include si adaosurile distribuitorilor.