AvtoVAZ ar trebui vanduta companiei Renault pentru un dolar

Ziarul Financiar 25.01.2010

Producatorul auto rus AvtoVAZ, cunoscut in principal pentru productia de masini Lada, ar trebui vandut pentru un dolar companiei Renault, au declarat pentru o publicatie germana reprezentantii celui mai mare importator auto din Rusia, citati de Reuters.

"Ar trebui ca producatorul masinilor Lada sa fie vandut companiei Renault pentru un dolar. O asemenea preluare ar fi o binecuvantare. Vechile fabrici din estul Germaniei au fost vandute pentru o marca germana - de ce ar trebui ca fabricile din Rusia sa coste miliarde?", a spus Serghei Petrov, fondatorul companiei Rolf Co, principalul competitor de pe piata rusa al Ladei si companiei Renault.

Compania a inregistrat profit de 4,6 miliarde dolari inainte de criza prin importul si vanzarea de masini pentru noua branduri auto, printre care Peugeot si Mitsubishi.

AvtoVAZ, cel mai mare producator rus de masini din Rusia, a primit ajutor de stat in valoare de 1 miliard de dolari pentru a se mentine pe linia de plutire. Anul trecut, compania a produs 294.737 masini Lada si a asamblat 43.047 kituri de masini, dupa ce in 2008 a avut o productie de 920.000 de unitati.