A trecut ce-a fost mai rau in imobiliare? Birourile dau primele semne de revenire

Autor: Cristi Moga 25.01.2010

Trei dintre cele mai mari companii din economie - Rompetrol, Transelectrica si Raiffeisen - au semnat in ultimele doua luni contracte pentru inchirierea unor spatii de birouri in Bucuresti cu o suprafata de peste 24.000 de metri patrati, reprezentand circa 2% din stocul de birouri al Capitalei.

Rompetrol isi va consolida activitatea din Bucuresti si Ploiesti intr-un spatiu de 9.300 mp (sase etaje) din turnurile City Gate din Piata Presei Libere, Transelectrica a inchiriat mai mult de jumatate din cladirea Platinum Center din zona pietei Sfanta Vineri (6.730 mp), in timp ce Raiffeisen si-a reinnoit contractul pentru inchirierea spatiului de 8.000 de metri patrati din cladirea Charles de Gaulle Plaza, unde isi are sediul central.

Companiile au inceput sa ia decizii in aceasta perioada, inclusiv pe fondul scaderii chiriilor, dupa ce in 2009 piata birourilor a fost partial blocata, spatiile tranzactionate inregistrand o scadere de peste 60% fata de anul precedent.  Stocul de birouri din Bucuresti se ridica la circa 1,3 milioane de metri patrati, din care circa 200.000 de metri patrati de birouri sunt goale in special in zonele secundare ale orasului.

In centru in schimb, majoritatea proprietarilor de birouri si-au mentinut chiriasii, dar au fost nevoiti sa ajusteze preturile in special in cazul contractelor care se apropiau de scadenta.

Consultantii de pe piata anticipeaza ca anul acesta va continua sa fie unul al chiriasilor, dar din 2011 raportul de forte s-ar putea rasturna, in cazul inversarii trendului economic si pe fondul livrarii unui numar redus de spatii noi. Printre proiectele a caror constructie ar putea incepe in acest an se numara Orhideea Towers (Europolis) sau Sky Tower (Raiffeisen Evolution), proiecte care nu pot fi livrate mai devreme de 2012.