Agricultura europeana, macinata de interesele marilor state si de fraude. Romania a intrat in hora

Ziarul Financiar 26.01.2010

UE trebuie sa rediscute conditiile si bugetul Politicii Agricole Comune (PAC); interesele individuale ale marilor state lasa insa prea putine sperante de reformare a unuia dintre cele mai generoase - si fraudate - domenii din exercitiul bugetar European, scrie BUSINESS Magazin.

Ultima data cand Uniunea Europeana a decis cu privire la viitorul programului sau agricol de 50 de miliarde de euro, in 2005, intelegerea a fost parafata in spatele usilor inchise, intr-un luxos apartament al hotelului de cinci stele Conrad din Bruxelles. Presedintele Frantei de la acea vreme, Jacques Chirac, si cancelarul german de atunci, Gerhard Schroeder, si-au dat mana in secret ca sa pastreze programul neatins pana in 2013, ocolindu-l pe premierul britanic Tony Blair care a ramas sa spumege singur impotriva generoaselor subventii europene.

Acum, 2013 este mai aproape si o noua runda de manevre a inceput, urmarind regandirea celui mai bogat sistem de subventii agricole din lume. La mijloc sunt o seama de probleme delicate - si, spun unii, ireconciliabile - pana intr-acolo incat o intelegere pare tot mai dificila.

Cititi mai multe despre politica agricola europeana comuna, din care va trebui sa faca parte si Romania, pe www.businessmagazin.ro.