Noua lege a pensiilor nu se atinge de militari si politisti. Cum comentati?

Autor: Alina Pahoncia 26.01.2010

Legea unitara a pensiilor prevede recalcularea pensiilor speciale ale magistratilor, diplomatilor, parlamentarilor, aviatorilor sau ale fostilor angajati ai Curtii de Conturi, dar nu si pe cele ale fostilor militari sau politisti, potrivit proiectului de lege lansat spre dezbatere publica si postat ieri pe site-ul Ministerului Muncii.

Practic, economia pe care o va face statul astfel la buget va fi infima, in conditiile in care 140.000 din cele 200.000 de pensii speciale apartin fostilor angajati ai serviciilor secrete, de la Interne si Aparare, SRI, SIE si SPP, care costa statul circa 1 mld. euro pe an, potrivit unor calcule ZF, si care sunt exclusi de la procesul de recalculare.

Salariatii din aceste structuri nu cotizeaza in timpul vietii active pentru pensia de stat si nu isi primesc pensia din bugetul public de pensii, ci prin alocari de la bugetul de stat catre ministerele respective.

Indemnizatia lunara aferenta unei pensii speciale poate trece de 9.000 de lei.

De asemenea, legea include in sistemul de plata al CAS pe salariatii care sunt platiti exclusiv pe baza contractelor de drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin patru salarii medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Persoanele care au un venit anual exclusiv din drepturi de autor si conventii civile de cel putin patru salarii medii brute vor fi obligate sa plateasca integral CAS de 31,3% din venit. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2010 este de 1.836 lei, astfel ca vor plati CAS doar cei care au un venit anual de cel putin 7.344 de lei.

Reprezentantii Ministerului Muncii nu au putut fi contactati.