Advent este la un pas de a intra la Centrul Medical Unirea pentru 40 mil. euro. Fondurile de investitii platesc de zece ori profitul operational pentru companiile din servicii medicale

Autor: Ioana David 26.01.2010

Fondul de investitii Advent International se pregateste sa semneze preluarea unui pachet majoritar din actiunile retelei de clinici medicale private Centrul Medical Unirea (CMU), intr-o tranzactie estimata la aproximativ 40 mil. euro, au declarat pentru ZF surse din piata.

Fondul de investitii, care ar fi in acest fel la prima investitie in sectorul local de healthcare, preia circa 70-80% din actiuni de la fondul de investitii 3i si de la medicul cardiolog Wargha Enayati. Eanayati ramane in actionariat cu restul de 20-30%.

Compania este evaluata la peste 50 mil. euro, conform datelor ZF, astfel ca o tranzactie cu peste 70% din actiuni ar insemna aproximativ 40 mil. euro. Daca se va semna, preluarea CMU ar fi cel mai mare deal din industria de servicii medicale locale, o piata de circa 400 mil. euro care se mentine pe crestere in ciuda climatului economic dificil.

Primele intentii de vanzare ale 3i au fost facute publice in octombrie anul trecut, iar pe lista celor interesati s-au aflat 15 nume de investitori atat fonduri de investitii, cat si investitori strategici, ulterior opt, apoi trei, iar intr-o ultima etapa doi. In aceasta ultima etapa negocierile s-au purtat cu Advent si fondul de investitii Mid Europa Partners, conform informatiilor ZF.

"Exista o tendinta intr-o anumita directie, dar nu este formalizat insa nimic", a spus Enayati, care nu a dorit sa ofere mai multe detalii. El a afirmat insa ca o decizie finala urmeaza sa fie luata in jurul datei de 7-8 februarie. Anterior, Enayati spusese ca negocierile se poarta cu doua fonduri de investitii fara a face nominalizari.

Reprezentantii Advent nu au facut niciun comentariu pana la inchiderea editiei. Reprezentantii 3i nu au dorit sa comenteze pe marginea acestor informatii.  CMU isi bugetase pentru anul trecut un profit EBITDA de 4,6 mil. euro, nivel pe care l-a atins.  Conform informatiilor preliminare prezentate, CMU a avut anul trecut o cifra de afaceri de 69,5 mil. lei (16,5 mil. euro), in crestere cu 70% raportat la 2008. Pentru acest an, planurile companiei prevad atingerea pragului de 20 mil. euro. Preluarea CMU este al doilea deal realizat in ultimele doua luni pe piata serviciilor medicale private, dupa ce in noiembrie, un fond al Société Générale a intrat la MedLife prin preluarea unui pachet de 36% din actiuni de la familia Marcu si International Finance Corporation (IFC) pentru aproximativ 20 mil. euro.  Finalizarea preluarii CMU ar duce piata de fuziuni si achizitii (M&A) cu clinici la circa 60 mil. euro in numai doua luni, dupa ce in 2009 piata de M&A a fost cu 75% mai mica fata de nivelul din 2008. Serviciile de medicina muncii prestate de clinicile private sunt deductibile fiscal.