Ceata la administratiile fiscale: Cei care au microintreprinderi nu stiu ce sa mai creada

Autor: Adelina Mihai 27.01.2010

Detinatorii de microintreprinderi nu stiu daca sa declare sau nu ca trec la impozitarea exclusiv a profitului, dupa renuntarea la regimul privilegiat de taxare de 3% a impozitului pe venit. Doua din administratiile fiscale locale contactate de ZF spun ca nu au primit nimic oficial si ca e alegerea fiecarui detinator de microintreprindere daca sa opteze pentru 3% impozit pe venit sau 16% impozit pe profit.

"Nu avem nimic legal inca. E alegerea dumneavoastra daca vreti sa depuneti declaratia", spun reprezentantii administratiei fiscale din sectorul 3.
Nici macar in cadrul aceleiasi institutii lucrurile nu sunt clare. La intrebarea "Care este termenul-limita de depunere a declaratiei (010 pentru microintreprinderi) prin care se face trecerea de la impozitarea de 3% pe venit la 16% pe profit" ni s-a raspuns:
"Nu pot sa va spun nimic, pentru ca nu am primit nimic oficial legat de acest lucru", spun reprezentantii administratiei fiscale din sectorul 4 al Capitalei.
Tot in sectorul 4, la directia de asistenta contribuabili din cadrul administatiei fiscale, ni s-a spus:
"Termenul-limita de depunere este 31 ianuarie, dar o sa mai primim si luni declaratii, pentru ca 31 este zi nelucratoare. Daca nu se depune documentul, se aplica o contraventie in cuantum de 1.000 de lei, platibila in 48 de ore la jumatate, din valoare", spune Carmen Pop, sef serviciu asistenta contribuabili in sectorul 4.

In provincie, lucrurile par a fi ceva mai clare:
"Termenul-limita era 25 ianuarie, dar veniti, veniti repede sa depuneti declaratia, ca si-asa e coada aici. Nu se aplica nicio amenda, dar veniti cat mai repede. Pentru cei care au citit Codul Fiscal se subintelege ca nu se mai aplica cota de 3% de impozitare, care era valabila doar pentru 2009", spun reprezentantii administratiei fiscale din Ploiesti.
Acelasi raspuns, dar cu termene-limita de depunere diferite, am primit si la Targoviste:
"Declaratia trebuie depusa in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii de Guvern, deci pana la 30 ianuarie", sustine Catalin Dumitru, manager public in cadrul administratiei fiscale din Targoviste.
Reprezentantii ANAF nu au raspuns inca solicitarii ZF cu privire la data exacta in care cei care au microintreprinderi trebuie sa depuna declaratia 010. Un lucru este insa cert:
"Este absolut sigur ca se va face trecerea de impozitare de la 3% pe venit la 16% pentru profit pentru microintreprinderi, pentru ca asa s-a stabilit si bugetul, iar legea spune destul de clar acest lucru", spune Dorin Mantescu, director in Ministerul Finantelor.