Exclusiv online: Cei mai puternici bancheri centrali din Europa sunt de acord cu "spargerea bancilor"

Autor: Catalina Apostoiu 27.01.2010

Cei mai puternici bancheri centrali din Europa, Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, si Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei, s-au declarat de acord cu propunerile presedintelui american Barack Obama de intarire a controlului asupra activitatii bancilor, scrie presa internationala.

Presedintele BCE a declarat ca sprijina planul Statelor Unite, subliniind in acelasi timp ca propunerile trebuie coordonate la nivel mondial, conform The Wall Street Journal.
Propunerile prezentate saptamana trecuta de Casa Alba "urmeaza aceeasi directie pe care o sustinem si noi, cea de a ne asigura ca sectorul bancar se concentreaza pe finantarea economiei reale", a declarat Trichet.

Planul lui Obama propune introducerea de limite privitoare la cota de piata a celor mai mari firme financiare americane si de restrictii privitoare la tranzactiile in nume propriu realizate de banci.

Mai multe tari europene, printre care Germania si Franta au vorbit de necesitatea unui consens international privitor la un nou cadru de reglementare a sistemului bancar. Europenii pun in prim-plan masuri prin care bancile ar fi obligate sa-si majoreze baza de capital, si nu restrictionarea activitatilor acestora.
Desi Trichet a declarat ca BCE "analizeaza propunerile lui Obama cu mare atentie", unii analisti se indoiesc ca Germania si Franta vor sprijini reforme care ar putea duce la restrangerea propriilor banci universale, Deustche Bank sau BNP Paribas.

Bancile, a declarat Trichet, trebuie sa-si refaca bilanturile prin emiterea de noi actiuni atunci cand acest lucru este posibil, punand deoparte un procent "semnificativ" din profituri si rezolvand problema practicilor legate de plati astfel incat sectorul financiar sa-si poata "indeplini rolul, cel de finantare adecvata a economiei reale".
Pe de alta parte si guvernatorul Bancii Angliei a declarat ca nu este realist sa se pretinda ca s-ar putea crea o structura financiara prin care sa se evite crize viitoare, ci ca o abordare mai rationala ar presupune punerea la punct a unui sistem suficient de solid incat problemele de pe un segment al acestuia sa nu provoace prabusirea celorlalte.
Recent, in cadrul unei audieri, King a sustinut cu fermitate propunerea lui Obama de separare a operatiunilor traditionale bancare de cele de investitii, conform The New York Times.

"Statele Unite sunt mai deschise decat noi (Marea Britanie n. red.) in a se indrepta catre un sistem bancar mai sigur", a declarat King.
Pentru a-si argumenta pozitia conform careia inasprirea reglementarilor si a cerintelor de capital nu ar fi suficiente pentru a preintampina o noua criza bancara, king a atras atentia asupra Citigroup, considerat candva un model pentru combinarea tuturor functiilor bancare sub un singur "acoperis".
Conform legislatiei adoptate dupa Marea Recesiune din anii '30, holdingurile bancare din Statele Unite nu au putut detine banci de investitii pana in 1999. In Europa, insa, o astfel de separare nu a existat niciodata, iar pana saptamana trecuta o astfel de idee a fost dur criticata.