CULISE DE TEATRU/ Interzis tinerilor sub 18 ani!

Autor: Radu Constantinescu 27.01.2010
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a sustinut cea de-a treia premiera a stagiunii 2009-2010. Ea poarta semnatura regizorului Andrei Serban, care a revenit aici cu montarea unui text inedit: adaptarea scenica a capodoperei cinematografice "Strigate sisoapte" de Ingmar Bergman, film distins in 1972 cu Premiul pentru Cea mai buna regie si Cel mai bun scenariu din partea Criticilor de Film din New Yorksi nominalizat la Premiile Oscar pentru Cel mai bun scenariu original, Cea mai buna imagine, Cel mai bun film, Cea mai buna regie si Cele mai bune costume.
Dupa succesul spectacolului "Unchiul Vania", semnat de acelasi Andrei Serban si distins cu Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2007 si Premiul pentru Cea mai buna regie, reprezentatia cu "Strigate si soapte" anunta o noua si deosebita experienta teatrala.
In centrul evenimentelor se misca patru personaje feminine: Agnes, aflata pe patul de moarte, surorile sale, Karin si Maria, precum si Anna, servitoarea. Strigatele si soaptele din titlu apartin acestor patru femei. In spectacolul lui Andrei Serban personajele feminine sunt interpretate de Aniko Petho, Emoke Kato, Imola Kezdi si Csilla Varga. O particularitate a spectacolului este faptul ca pe scena apare ca personaj chiar regizorul Ingmar Bergman, oferindu-se astfel o perspectiva interioara asupra repetitiilor de dinaintea filmarilor, adeseori intrerupte de interventiile lui Bergman si de intrebarile actorilor. "Bergman repeta cu actritele sale inaintea filmarilor. Incercam sa descoperim cum a inceput acest proiect. Sa ne imaginam cum fictiunea filmului devine realitate, sa incercam sa patrundem in misterul creatiei unuia dintre cei mai mari regizori, lucrând intim cu patru actrite de exceptie", a declarat Andrei Serban. Rolul lui Bergman este interpretat de Bogdan Zsolt, iar rolul asistentei acestuia de Albert Csilla. Adaptarea scenica este semnata de Andrei Serban si Daniela Dima. Scenografia: Carmencita Brojboiu, dramaturgia: Kinga Kovacs.
Un alt element inedit il constituie faptul ca, la fel ca in cazul spectacolului "Unchiul Vania", premiera din 24 ianuarie a fost precedata de patru repetitii cu public. In acest context, spectatorii au avut parte de o experienta unica: pe parcursul spectacolului repetitiile s-au oprit pentru câteva momente, permitându-i regizorului sa dea indicatii actorilor, circumstanta care a reflectat chiar situatia de baza a spectacolului. Cei prezenti au fost, astfel, martorii unei adevarate munci de laborator, la "work in progress-ul unui work in progress".

Spectacolul a avut loc in noua sala studio a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Napoca si a fost supratitrat in limba româna. Productia este interzisa tinerilor sub 18 ani!