CARTEA DE LITERATURA/ Rebecca – al doilea Miller

Autor: Stelian Turlea 27.01.2010
Rebecca Miller
Ritmuri interioare
Editura Trei

Rebecca Miller are 46 de ani si e fiica celebrului dramaturg Arthur Miller si a faimoasei fotografe Inge Morath. Mai mult, este sotia si mama celor doi copii ai lui Daniel Day Lewis. Este scriitoare si regizoare. Cartea de fata cuprinde sapte povesti semnificand sapte moduri diferite de a percepe viata, apartinand unor personaje deopotriva normale si exemplare, care incearca sa-si inteleaga propria feminitate. Femeile din povestiri (Greta, Delia, Louisa, Juliannes, Bryna, Nancy, Paula), fie ele tinere, in floarea varstei sau bine trecute prin viata, au ca trasatura comuna un fel dinamic in sensibilitatea cu care percep lumea si in incercarea de a o adapta coordonatelor personale. Traducere din engleza si note de Bogdan Perdivara.
Milan Kundera
O intalnire
Editura Humanitas
O carte compusa din aproximativ treizeci de articole despre scriitori clasici cehi, scriitori contemporani pe care Kundera ii apreciaza in mod deosebit, despre compozitori si pictori, totul scris la persoana intai si aratand ca o biografie ("Daca as fi intrebat prin ce s-a inscris durabil tara mea natala in genele mele estetice, n-as ezita sa raspund: prin muzica lui Janacek"). Traducere din franceza de Vlad Russo.
Catalin Mihuleac
Pamfletul si tableta
Jurnalism sau literatura?
Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza
Lucrarile care trateaza problema pamfletului si a tabletei sunt putine, atat la noi, cat si in lume. Chiar si dictionarele le trateaza incomplet si imperfect, adaugand confuzie. De aceea, cartea publicistului si scriitorului iesean este binevenita. El "incearca sa risipeasca ceata", stabilind diferentele dintre specii, face incursiuni in istoria presei romanesti si ii analizeaza pe pamfletarii si tabletistii romani de azi. "Dupa anii grei de comunism, pamfletul si tableta au fost reluate exact din locul unde le-au lasat Cargiale, Arghezi si Bogza. Au fost preluate de o pleiada de condeieri, unii slujindu-le cu arta, altii onorabil sau doar ca simpli diletanti."
Richard Flanagan
Teroristul necunoscut
Editura Paralela 45
Un roman surprinzator al unui scriitor australian, nascut in 1961. O dansatoare intr-un club de noapte intalneste un barbat misterios si a doua zi dupa disparitia lui este implicata intr-o urmarire tenebroasa si acuzata de terorism. Flanagan creioneaza extraordinar personaje din media si serviciile de securitate care nu sunt interesate de adevar, ci doar de succesul propriu si de confirmarea propriilor pareri, chiar si cu pretul condamnarii unor nevinovati. Traducere din limba engleza de Cristina Damian.
Marius Kolmar
Rromi si gagii
Editura Vremea

Roman savuros, scris intr-un limbaj colorat, in ritm alert, "Rromi si gagii" prezinta franturi din viata rromilor, din timpul regimului comunist. Autorul isi avertizeaza inca de la inceput cititorii: "Intamplarile, personajele si localitatile din acest roman sunt rod al fictiunii; orice asemanare cu lumea reala este o simpla coincidenta. Expresiile care n-ar putea fi citite intr-un cenaclu literar au fost eliminate, participantele la cenaclu ar fi fost socate; cateva expresii s-au tinut darz pe pozitii. Roman-tigan, ce sa-i faci! Ar fi cazul ca persoanele alergice sa renunte la citirea acestui roman." Prima editie a aparut la inceputul anilor 90.
Felix Nicolau
Anticanonice
Cronici stresate
Editura Tritonic

O carte in care autorul aduna texte despre poetii, prozatorii si dramaturgii de azi. "Intentia mea a fost sa selectez in cartulia de fata autori si stiluri de toata mana. Sa-i pun in fata pe cei faimosi datorita promovarii si pe cei cvasi-anonimi. Multi dintre cei deja <<canonizati>> s-au oferit fazani in bataia pustii mele. (...) Niciodata nu mi-am propus sa laud sau sa demolez. Pur si simplu, opiniile mi s-a format pe parcursul interpretarii scrierii respective. (...) Avem o literatura inca vitala, desi corupta de gusturi lesioase si de <<factori de decizie>> constipati.(...) Cartea de fata este un simplu contrafort pentru un canon viitor, flexibil si cu cat mai multe benzi de circulatie in ambele sensuri."