EDITORIAL/ Efortul relaxării

Autor: Iacob Florea 27.01.2010
După teribilul şi incrâncenatul efort inchinat alegerii preşedintelui, dupa marele efort al consumului de Sarbatori, ţara se odihneşte. Odată atinsă o ţintă, se spune indeobşte, "ţintaşul" işi ia un moment de respiro, trupul se relaxează, muşchii se destind, mintea leneveşte.
Sigur, incordarea prelungită poate sfârşi in diverse chipuri mai mult sau mai puţin previzibile, mai mult sau mai puţin dezirabile. In asemenea clipe, de exemplu, relaxarea poate să imprumute şi chipul unei uşoare debusolări, un fel de nelinişte vagă şi suportabilă care ia figura purtătorului ei. De asta când mă uit la tot ce se intâmplă in jurul nostru, de la dansul oamenilor politici la retorica vedetelor tv, nu văd nici un motiv de ingrijorare.
Spun aceste crase locuri comune pentru că sunt eu insumi relaxat, pentru că mi-am impus să fiu relaxat. Şi din această destindere, sunt sigur, s-a născut dorinţa de a da un alt inţeles unei sintagme. Fascinaţia mea pentru ea e intactă şi cu mult anterioară trecutelor alegeri. Sintagma apare in cartea Aziluri a lui Ervin Goffman şi sună cam aşa: cariera morală a bolnavului mintal. In faţa unui asemenea concentat de poezie şi intr-un moment de relaxare mi se pare imposibil ca imaginaţia oricăruia dintre noi să nu-şi ia libertăţi nebănite. Oricât ne-ar spune Goffman să nu-i siluim sensul strict pe care i-l atribuie el. Oricât ne-am strădui noi inşine să n-o facem.
Dintr-o minimă onestitate a lecturii trebuie, totuşi, să vedem de unde pleacă Goffman. El sugerează că ospiciile ca şi alte "instituţii totale" - inchisorile, mănăstirile, cazarmele militare etc. - şterg obişnuitele bariere dintre muncă, odihnă şi joacă prin folosirea unor strategii de anihilare a identităţilor non-instituţionale cum ar fi imbrăcarea de uniforme, strigarrea indivizilor printr-un număr ş.a.m.d. Cu toate astea, azilanţii nu rămân deloc pasivi, cum s-ar crede, ci se angajează in diverse "ajustări secundare" ale spaţiului pe care-l ocupă. De la improvizaţii minore pe marginea regulilor instituite până la strategii de "montare a sistemului" prin utilizarea abilă a "spaţiilor libere" şi prin instituirea unor "teritorii" private şi de grup.
Odată ajuns aici trebuie să recunosc că mă aflu intr-un oarecare impas. Cum să măreşti sfera semnificaţiei unui instrument de lucru al unui cercetător care incearcă să definească o realitate strictă? Cel mai la indemână, imi spun, ar fi să-l aplic unei alte realităţi. Dar eu admit din capul locului că n-am uneltele necesare să merg atât de departe. Pot să constat insă un singur lucru: efortul meu de a mă relaxa. Efort pe care-l descopăr peste tot in preajma mea. Nu e vina sintagmei, ea doar m-a făcut atent, mi l-a scos la iveală.

Poate când ne vom da seama că in spatele a insăşi relaxării noastre se ascunde un efort, vom inţelege că ceva nu e in regulă cu noi. Imi place gândul ăsta şi poate de asta, in singurătate-mi, de câte ori am ocazia, rostesc cu voce tare: cariera morală a bolnavului mintal, cariera morală a bolnavului, cariera morală, cariera...