Forumul de la Davos: Bancherii ies la atac

Autor: Catalina Apostoiu 27.01.2010

Bob Diamond, presedintele bancii britanice Barclays, a criticat dur propunerile de reducere a dimensiunii bancilor sau de divizare a acestora avansate in Statele Unite, argumentand ca acestea nu vor avea niciun efect in sensul sporirii sigurantei in sectorul financiar, scrie Financial Times.

"Daca marimea este considerata un lucru negativ si se vor lua masuri in sensul reducerii dimensiunii bancilor, impactul asupra locurilor de munca si a economiei mondiale va fi unul negativ", a declarat Bob Diamond, care conduce si Barclays Capital, divizia de investment banking a grupului.

"Nu am vazut niciun fel de dovada ca reducerea dimensiunii bancilor ar avea vreun efect benefic", a adaugat el. Diamond, care s-a declarat "incredibil de mandru" ca Barclays a supravietuit crizei fara sustinere guvernamentala directa, a criticat, de asemenea, incorectitudinea masurilor care pedepsesc in egala masura bancile de succes, bine administrate, si pe cele prabusite.

In timp ce a admis necesitatea impunerii unor cerinte mai ridicate de capital si lichiditate, Diamond a subliniat faptul ca noile reglementari trebuie "coordonate la nivel mondial".

Diamond a vorbit in cadrul unor dezbateri concentrate pe "regandirea riscului financiar sistemic". In cadrul acelorasi dezbateri, Stefan Lippe, CEO-ul Swiss Re, a argumentat ca daca bancile si alte institutii financiare sunt obligate sa detina mai mult capital, atunci acestea "vor fi nevoite sa se indrepte catre active mai riscante pentru a obtine profituri".