Titlurile de stat de pe Bursa mai au putin si bat actiunile

Autor: Andrei Chirileasa 27.01.2010

Tranzactiile cu titluri de stat au luat din nou prim-planul in sedinta de ieri de pe Bursa, transferurile cu aceste instrumente depasind 25 mil. euro, in timp ce tranzactiile totale cu actiuni au fost de circa 4 mil. euro.

Si in sedinta de marti, titlurile de stat au rulat 15 mil. euro, fata de doar 5 mil. euro in cazul actiunilor. Astfel, de la inceputul anului s-au tranzactionat titluri de stat de 75 mil. euro si actiuni de 95 mil. euro.

Tranzactiile mari cu titluri de stat au fost insotite de la inceputul anului si de o crestere a pretului acestora pe Bursa, concomitent cu scaderea randamentelor (yield) acceptate de cumparatori.

Daca in decembrie yieldurile (randamentul anual obtinut de investitori pe un titlu de stat pana la maturitatea acestuia) se situau in jurul a 10%, ieri acestea au coborat sub 8%, in timp ce pretul nominal al titlurilor a crescut pe Bursa cu circa 8% in cazul titlurilor scadente in martie 2014 (B1403). Tendinta de scadere a randamentelor s-a amplificat odata cu reducerea de catre BNR a ratei dobanzii de politica monetara care a fost urmata de o scadere a randamentelor oferite de Ministerul Finantelor la noile emisiuni de titluri de stat. In general, titlurile de stat tranzactionate pe Bursa ofera randamente peste cele din emisiunile noi.

"Tranzactiile mari sunt determinate de reasezari de portofolii ale fondurilor de pensii locale, dar si ale unora dintre fondurile de investitii mai mari. Administratorii isi marcheaza profiturile si isi refac pozitiile", explica Octavian Dragolea, director general adjunct al firmei de brokeraj IFB Finwest, unul dintre cei mai activi intermediari pe titluri de stat in luna decembrie.

Cele mai tranzactionate titluri de stat sunt cele cu scadenta in martie 2014 (B1403), cu care s-au realizat de la inceputul anului tranzactii de 47 mil. euro. Pretul acestor titluri pe Bursa a crescut in acest an cu 8,1%.

In comparatie, actiunile SIF Oltenia (SIF5), cele mai lichide de pe Bursa, au rulat circa 19 mil. euro si au avut o crestere de 15%.