Ce aduce nou legea pensiilor: Nu se stie cine plateste CAS si pe ce, iar 140.000 de pensii speciale de 1 mld. euro raman „speciale”

Autor: Alina Pahoncia 28.01.2010

Legea unica a pensiilor largeste baza de contribuabili, insa nu precizeaza clar in ce conditii se va plati CAS in cazul veniturilor din PFA, unde in prezent exista anumite facilitati fiscale. De asemenea, cele 140.000 de pensii ale fostilor militari si politisti nu vor fi recalculate, potrivit proiectului de lege.



Cei care detin actiuni la companii si realizeaza venituri din dividende, precum si persoanele fizice autorizate (PFA) sau cele care au venituri anuale exclusiv din drepturi de autor si conventii civile, ale caror venituri brute anuale trec de patru salarii medii brute pe economie vor plati CAS de 31,3% din venit, potrivit proiectului legii unice a pensiilor, aflat in dezbatere publica.

Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2010 este de 1.836 lei, astfel ca vor plati CAS doar cei care au un venit anual de cel putin 7.344 de lei. Specialistii in fiscalitate consultati de ZF spun ca exista mai multe neclaritati in proiectul de lege. "Nu este clar, in cazul PFA, spre exemplu, daca se va aplica CAS pe suma declarata sau pe suma reala, la fel cum nu este clar daca in cazul in care o persoana are si PFA si un alt contract de munca, pe care plateste deja CAS, trebuie sa mai contribuie si pe veniturile realizate pe PFA", spune Emilian Duca, tax partner la BDO Tax Advisors.

In prezent, persoanele care au PFA si un alt contract de munca pe care platesc contributii de asigurari sociale nu mai sunt obligate sa plateasca CAS si pe venitul de pe PFA. Detinatorul unui PFA este obligat sa declare o anumita suma si sa contribuie raportat la suma declarata. CAS se aplica la venitul asigurat avand ca baza salariul minim pe economie si nu castigul real din timpul anului. Prin raportarea baza de impozitare la salariul mediu brut pe economie se largeste baza de impunere de la 2.400 la 7.400 de lei anual sau de la 200 la 616 lei pe luna.

Mariana Campeanu, fost ministru al muncii, spune ca masura ar fi discriminatorie, in conditiile in care majoritatea celor care detin PFA sau actiuni intr-o companie au un alt contract de munca si contribuie deja la plata CAS.

La sfarsitul anului trecut, erau inregistrate 344.543 de persoane fizice autorizate.

Ce pensii speciale se recalculeaza

Legea unitara a pensiilor prevede recalcularea pensiilor speciale ale magistratilor, diplomatilor parlamentarilor, aviatorilor sau ale fostilor angajati ai Curtii de Conturi, dar nu si pe cele ale fostilor militari sau politisti.

Desi proiectul de lege anuleaza legile speciale in vigoare, potrivit articolului 176 (1), cele doua categorii de beneficiari de pensii speciale - militarii si politistii - isi pastreaza pensia in plata, care va fi impartita la valoarea punctului de pensie in vigoare. Daca este vorba despre o pensie de 9.000 de lei, la un punct de pensie de 732,8 lei, cat este in prezent, rezulta aceeasi pensie, echivalentul a 12 puncte de pensie.

Potrivit bugetelor pentru pensii publicate pe site-ul Finantelor, Ministerul Apararii, Ministerul de Interne si Serviciul Roman de Informatii (SRI) au bugetate pentru pensii de 3,7 mld. lei in 2010. Daca luam in considerare si celelalte institutii, precum SIE sau SPP, care nu isi fac publice bugetele de pensii, suma totala pe care o cheltuie statul pentru pensiile speciale este de peste 4 mld. lei anual, adica circa 1 mld. euro.

Ofiterii din armata si interne iau peste 80% din pensiile speciale, potrivit unor calcule anterioare ale ZF, numarul acestora fiind de aproximativ 140.000. Numarul total al pensiilor speciale in plata ajunge la circa 200.000, cea mai mare pensie speciala in plata fiind de 37.000 de lei. Salariatii din aceste structuri nu cotizeaza in timpul vietii active pentru pensia de stat si nu isi primesc pensia din bugetul public de pensii, ci prin alocari de la bugetul de stat catre ministerele respective.

Atat premierul Emil Boc, cat si ministrul muncii Mihai Seitan au declarat anterior ca prin legea pensiilor cele peste 200.000 de pensii speciale vor fi recalculate si, in medie, cele care au peste 10.000 - 15.000 de lei vor ajunge la un nivel de 40-50%, in functie de contributivitate.

"Nu trebuie amestecate aceste doua categorii (fostii militari si politisti - n.red.) in legea pensiilor. In toata lumea, pentru aceste categorii profesionale exista legi speciale. Nici macar nu sunt aici pensiile nesimtite. Pensiile mari le au magistratii sau aviatorii, spre exemplu", spune Mariana Campeanu (PNL).

In cazul celorlalte categorii de beneficiari de pensii speciale (magistrati, diplomati, parlamentari, personal aeronautic, fosti angajati ai Curtii de Conturi), proiectul prevede o recalculare, prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii. "In forma actuala nu se intelege cum se face recalcularea", a precizat Campeanu. In trei luni de la publicarea legii, pensiile speciale trebuie recalculate.

Reprezentantii Ministerului Muncii nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Nu se stie daca strainii vor plati CAS

"Este neclar, de asemenea, daca strainii detasati in Romania trebuie sa plateasca CAS", adauga Duca. O noutate in proiectul legii pensiilor este reintroducerea plafonului la care se aplica contributiile la asigurari sociale la cinci salarii medii brute pe economie, o prevedere care a fost in vigoare pana in urma cu cativa ani.

Legea ramane in dezbatere publica pana pe 5 februarie si trebuie sa fie finalizata pana la mijlocul acestui an, urmand sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011, ea fiind o conditie in acordul cu FMI, la fel ca legea salarizarii bugetarilor.

Principalele schimbari in legea pensiilor

- salariatii care sunt platiti exclusiv pe baza contractelor de drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare

- asociatul unic, asociatii, comanditarii sau actionarii

- administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management

- membri ai asociatei familiale

- persoane autorizate sa desfasoare activitati independente

- persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora

- alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale.

Surse: Proiect legii unice a pensiilor, Ministerul Muncii