Ping-pong cu anularea taxei pe micro: ANAF trimite la Finante, Finantele trimit la ANAF. Cum comentati?

Autor: Adelina Mihai 27.01.2010
  • Peste 150.000 de firme mici care plateau taxa pe micro de 3% sunt in ceata
  • Unii experti spun ca mai sunt doar doua zile pana cand trebuie depusa declaratia de schimbare a regimului de impozitare, altii afirma ca nimic nu e sigur
  • Ultima ora: Finantele au dat un comunicat: micro dispar, se aplica impozitul pe profit de 16%


Nici administratiile financiare si nici detinatorii de microintreprinderi nu sunt lamuriti inca ce trebuie sa se treaca in declaratia pe care trebuie s-o depuna pana pe 31 ianuarie, pentru a face trecerea la impozitarea profitului (16%), dupa renuntarea la regimul de taxare de 3% pe venit pentru microintreprinderi.

Dupa ce Ziarul Financiar a publicat in editia de ieri un articol care cita opinia unor consultanti care spuneau ca cine nu-si depune noua declaratie pana la 31 ianuarie este pasibil de amenda, reactiile de la contribuabili si administratiile financiare au fost contradictorii: unii spuneau ca este corect dead-line-ul, altii ca nu.

Reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nu au raspuns ieri pana la inchiderea editiei solicitarii ZF cu privire la data exacta pana la care cei care au microintreprinderi trebuie sa depuna Declaratia 010 pentru impozitarea exclusiv a profitului (dupa renuntarea la regimul de taxare pentru microintreprinderi, de 3% pe venit).

Sabina Zeres, directorul de comunicare al ANAF, a spus ca solicitarea ZF urma sa fie trimisa catre Ministerul Finantelor, institutia care coordoneaza ANAF, pentru clarificari. Insa Ministerul Finantelor a trimis ZF inapoi la ANAF. "La aceasta intrebare va poate raspunde ANAF-ul. Nu am primit nicio solicitare de la ANAF in acest sens", a spus ieri Bogdan Mirica, responsabil birou de presa in cadrul Ministerului Finantelor.

"Este absolut sigur ca se va face trecerea de impozitare de la 3% pe venit la 16% pentru profit pentru microintreprinderi, pentru ca asa s-a stabilit si bugetul, iar legea spune destul de clar acest lucru", a spus Dorin Mantescu, director in Ministerul Finantelor. Circa 150.000 din cele 450.000 de microintreprinderi preferau pana acum plata impozitului pe venit de 3%.

Ieri la ora 17, Ministerul Finantelor a dat un comunicat de presa prin care arata ca "incepand cu 1 ianuarie 2010 prevederile Titlului IV Impozit pe veniturile microintreprinderilor, normele metodologice de aplicare corespunzatoare, precum si alte prevederi incidente acestui sistem nu mai produc efecte juridice". Ca urmare, firmele trebuie sa treaca la impozitul pe profit. Este neclar insa care este data - limita pana la care firmele care erau pe micro trebuie sa se prezinte la administratiile financiare pentru a completa declaratia pentru trecerea la impozitul pe profit.

Unii experti spun ca au mai ramas doua zile in care documentul poate fi depus la administratiile fiscale, iar in caz contrar, sanctiunile pot ajunge pana la 1.200 de euro.

Reprezentantii unei administratii financiare de sector din Capitala spun insa ca abia ieri au primit un raspuns de la administratia centrala cu privire la ceea ce trebuie sa le spuna celor care au microintreprinderi si care nu stiu cum sa completeze documentul. Concluzia? In sfarsit, pot sa le spuna oamenilor ca sunt obligati sa treaca la impozitarea exclusiv a profitului.

Cu toate acestea, din formularul de Declaratie 010 disponibil pe site-ul Ministerului Finantelor inca nu s-a eliminat rubrica "Platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor", ceea ce inseamna ca documentul care urmeaza sa fie completat nu a fost actualizat pentru 2010 si ii pune in dilema atat pe cei care il completeaza, cat si pe functionarii de la administratiile financiare.

"Nu am fost informati oficial de nimic si nici nu stim cand si daca va aparea vreun ordin referitor la schimbarea de statut a microintreprinderilor. Le spunem oamenilor ca daca vor sa depuna declaratia si completeaza de bunavoie ca vor impozitarea pe profit sau pe venit, noi o primim", a spus ieri Gina Indaila, inspector in cadrul administratiei financiare din Focsani.

Totusi, la alte administratii fiscale se stie cu certitudine ca se schimba regimul pentru microintreprinderi si nu au existat niciun fel de probleme pana acum. "Declaratia trebuie depusa in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii. Nu mai e cazul sa se opteze intre impozitarea pe profit si cea pe venit pentru microintreprinderi, pentru ca se stia de ani buni ca impozitarea pe venit la microintreprinderi era valabila numai pana la finalul anului 2009", a spus Simona Badelita, sef birou registru contribuabili in cadrul administratiei financiare din Suceava.

Cota de impozitare pentru microintreprinderi se reglementa in Codul fiscal numai pentru anii 2007, 2008 si 2009 si era de 2% in 2007, 2,5% in 2008 si de 3% in anul 2009.

"Termenul-limita de depunere a declaratiei este 31 ianuarie, dar o sa mai primim si luni documentele, pentru ca 31 este zi nelucratoare. Daca nu se aduce documentul, se aplica o contraventie in cuantum de 1.000 de lei, platibila in 48 de ore la jumatate din valoare", a spus Carmen Pop, sef serviciu asistenta contribuabili in sectorul 4.

La administratia fiscala din Ploiesti se stie ca se face o trecere la impozitare exclusiv pe profit a microintrepreinderilor, insa exista un alt termen-limita:

"Limita era data de 25 ianuarie, dar veniti, veniti repede sa depuneti declaratia, ca si asa e coada aici. Nu se aplica nicio amenda, dar veniti cat mai repede. Pentru cei care au citit Codul fiscal se subintelege ca nu se mai aplica cota de 3% de impozitare, care era valabila doar pentru 2009", au spus reprezentantii administratiei fiscale din Ploiesti.

Cei care stateau ieri la coada la ghiseele administratiilor fiscale din Capitala nu stiau inca daca masura de trecere de la impozitarea pe profit pentru microintreprinderi are fundamente legale si unii stau in expectativa pana in ultimele zile. "Nu e nimic clar. Nu am trecut in declaratie ca trec de la impozitul pe venit la impozitul pe profit, cred ca ar fi normal sa se treaca din oficiu. E inuman ceea ce fac ei acum", a spus Nicoleta Tapaloaga, contabil la firma Danicont din Capitala, care statea ieri la rand la ghiseul de la aministratia fiscala a sectorului 3.

De aceeasi parere este si Anca Stetco, economist la o firma din Capitala, care a scris in declaratiile pe care urma sa le depuna ca este platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

"Sa vedem ce o sa faca cei de la administratiile financiare cand vor veni oameni cu teancuri de declaratii 010", spune Anca Stetco.

Cititorii ZF: Nu mai intelegem nimic

"Daca pe site-ul ministerului nu scrie nimic, daca specialistii nu pot sa se pronunte, daca ziaristii nu pot afla nimic oficial, ce sa mai comentam noi, care abia ne mai ducem zilele. Poate totusi reusiti sa contactati un oficial si sa ne spuneti ceva clar si sigur", spune un cititor care a citit articolul publicat ieri de ZF in care se spunea ca cei care detin microintreprinderi mai au trei zile la dispozitie pentru a depune declaratia prin care se trece la impozitarea exclusiv a profitului.

"Sunt contabil si am fost la circa financiara sa cer lamuriri si mi s-a spus sa nu depun inca", spune Antonescu, un alt cititor al ZF. Cei care trebuie sa depuna declaratia nu inteleg de ce trebuie sa depuna o declaratie pe propria raspundere prin care sa declare ceva la care sunt obligati sa se supuna. "Eu am trimis contabila sa depuna 010 si a primit raspuns de genul «Dar de ce vreti sa treceti la 16% impozit, ca nu este niciun act normativ?»", spune un alt cititor ZF. Unii cititori au spus chiar ca ZF a publicat o stire eronata, tocmai din cauza ca ei au fost pusi in dificultate pentru ca administratia fiscala de care apartin i-a informat gresit. "Daca pentru dumneavoastra a fost un joc de ping-pong, ce sa mai zicem de noi, contribuabilii. Dureros este ca astazi administratia din sectorul 1 nu primea declaratii 010, iar administratia din sectorul 5 ameninta cu amenzile in cazul in care nu le depunem", a spus Valentina Sgarbura, managing partner la firma Advise- expert accounting.