Valmar: De ce s-au vandut doar 30.000 de masini din 60.000 prin Rabla

Autor: Alexandru Anghel 28.01.2010

Brent Valmar, directorul general al Porsche Romania, care importa marcile VW, Audi, Skoda, Seat, a declarat ca principalele cauze pentru care prin programul de innoire a parcului auto national s-au comecializat doar 32.000 de masini, jumatate fata de posibilitati, sunt lipsa finantarii si degradarea continua a mediului economic.

"Chiar daca dispune de rabla pe care ia 800 de euro, consumatorul nu are de unde sa puna diferenta de bani pentru a cumpara masina. De aceea, prin aplicarea sistemului de vouchere vom reusi sa retragem mai multe automobile uzate", a spus Valmar.

El a aratat ca in Romania, spre deosebire de alte tari europene unde s-au aplicat programe cu prime de casare de aceeasi valoare, nu s-a reusit utilizarea intregului buget alocat pentru "Rabla".

In 2009 pe piata locala au fost inmatriculate 116.012 automobile noi, fata de 285.000 in anul precedent. Si piata second hand a resimtit o scadere, potrivit datelor Directiei Regim Permis de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), fiind inmatriculate 212.836 de unitati fata de circa 300.000 in 2008.

"In anii urmatori insa programele "Rabla", vor subventiona si aceste masini second hand pentru ca nu am fost destul de creativi pentru a ne proteja fata de aceste importuri", a spus Valmar.

La programul Rabla pot participa si persoane fizice, acestea putand cumula pana la trei vouchere care sa dovedeasca casarea a trei masini.