Culcescu, finul lui Becali, ar vrea 5% din piata de vin, dupa ce a investit 20 mil. euro

Autor: Cristina Rosca 28.01.2010

Omul de afaceri Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua, va investi in acest an 4 mil. euro in afacerea pe care o detine in industria vinului - Domeniile Ostrov -, dupa ce in ultimii ani a alocat 20 mil. euro acestui business.

Compania si-a propus sa ajunga pe termen scurt la o cota de piata de 5% in volum, potrivit directorului executiv Marian Moise.

Astfel, la o piata estimata in prezent la 450 mil. euro, o cota de 5% ar insemna un rulaj anual de peste 20 mil. euro, ceea ce ar duce compania in top cinci dupa Murfatlar, Vincon, Jidvei sau Cotnari.

Producatorul Domeniile Ostrov detine in prezent 1.300 de hectare in judetul Constanta.

Spre comparatie, cei mai mari producatori, printre care Murfatlar, Vincon Vrancea, Jidvei si Vinia Iasi, exploateaza (suprafete detinute si in arenda - n. red.) intre 1.800 de hectare si 3.000 ha cultivate cu vita-de-vie. "Vom deveni in scurt timp unul dintre jucatorii importanti pe piata vinului din Romania. Despre cifra de afaceri este prea devreme sa vorbim, pot insa sa spun ca acest business este unul pe termen foarte lung", a explicat Moise.

Pentru a-si atinge obiectivele de vanzari compania isi propune sa deschida in acest an intre 20 si 45 de magazine proprii unde vor fi vandute 8 tipuri de vin vrac (bag in box) alaturi de toate celelalte sortimente, ce vor fi vandute si in retail si in sectorul HoReCa.

Preturile unei sticle de vin Domeniile Ostrov sunt cuprinse intre 6,5 si 30 lei.

Horia Culcescu mai detine si companiile Leader International (fabrica de conserve de legume si fructe), Berser (sere), Leoser (sere) si Ostrovit (vin, vii si livezi) - compania din spatele brandului Domeniile Ostrov. In 2008, afacerile cumulate ale acestor companii s-au ridicat la 40 mil. euro.