BCR: dobanzile la depozite vor mai scadea

Autor: Liviu Chiru 28.01.2010

Tendinta de scadere a dobanzilor la depozitele in lei va continua, iar pana la sfarsitul anului dobanzile ar putea sa coboare la 7-8% pe an, de la niveluri de 8%-9% in prezent, spune Sorin Mititelu, director al Directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail in cadrul BCR.

"De la inceputul anului, piata a coborat de la dobanzi de 10-11% la 8-9% pe an. Este putin probabil sa continue acest ritm, cum a fost reducerea de 1-1,5% din prima luna. In continuare, asteptarile vor fi de 1-1,5% pana la sfarsitul anului", estimeaza Mititelu.

Directorul BCR considera ca populatia isi va mentine apetitul pentru economisire anul acesta, astfel ca depozitele de retail vor inregistra o crestere cu 10,8%, fata de aproape 20% in 2009. In prima parte a anului trecut bancile s-au luptat pentru a atrage fonduri de la clienti, iar dobanzile platite au urcat la 15%-16% pe an la lei si 6% pe an la euro. Din vara dobanzile s-au inscris insa pe o panta descendenta accentuata. BCR plateste in prezent dobanzi fixe de 8,1-8,5% pe an la depozitele la termen in lei. Totusi, el spune ca cei care vor dori sa obtina in continuare randamente bune anul acesta va trebui sa se indrepte fie spre produse de economisire cu maturitati mai mari, fie cu riscuri mai mari. BCR va introduce anul acesta in oferta produse de economisire pe termen lung, care vor presupune plata lunara a unei sume, dar si produse de tip bancassurance (care combina un depozit la termen cu o polita de asigurare). In plus, BCR va continua sa distribuie prin reteaua de unitati bancare unitati ale fondurilor monetare de investitii administrate de divizia specializata a grupului. Pe partea de creditare, Mititelu spune ca apetitul clientilor pentru a lua imprumuturi va ramane scazut.

"Ca volum de vanzari va fi o crestere fata de anul precedent. Dar este greu de crezut ca vanzarile vor fi atat de mari incat sa acopere rambursarile", spune el. In 2009 soldul creditului contractat de populatie a scazut, in conditiile in care imprumuturile nou vandute nu au putut acoperi rambursarile facute de clienti si creditele neperformante excluse din bilant.

Creditul de retail in lei (care include preponderent finantari de consum, acordate pe termen scurt), a scazut cu 5% in lei, pana la 38,8 mld. lei (9 mld. euro). Creditul in valuta (reprezentand in general imprumuturi de mare valoare, garantate cu ipoteca) a scazut cu 0,5% in euro, pana la 14,5 mld. euro. Vanzarile de credite ipotecare au fost sustinute anul trecut de programul "Prima casa", prin care s-au acordat finantari de aproape jumatate de miliard de euro.