Cele mai importante evenimente ale saptamanii

Ziarul Financiar 30.01.2010

1. Basescu a promulgat bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe 2010. Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretele de promulgare a bugetului de stat si a celui privind asigurarile sociale pe 2010.

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2010 a fost adoptat de Parlament la mijlocul lui ianuarie, cu 192 de voturi "pentru" si 138 de voturi "impotriva". De asemenea, s-a votat si bugetul asigurarilor sociale. Bugetul asigurarilor sociale pe 2010 a fost aprobat de Parlament cu 176 de voturi "pentru" si 147 "impotriva".

2. FMI si CE hotarasc sa aprobe cele doua transe: Finantele si BNR primesc 3,3 mld. euro. Romania va primi pana in martie 3,3 mld. de euro de la FMI si Comisia Europeana, in conditiile in care a indeplinit majoritatea tintelor negociate cu cele doua institutii.

FMI si Comisia Europeana au finalizat a doua si a treia evaluare a acordului intr-o nota optimista, sustinand insa importanta continuarii reformelor agreate.

Misiunea FMI in Romania va recomanda board-ului de la Washington, la mijlocul lunii februarie, sa elibereze ur matoarele doua transe pentru Romania, de 2,3 mld. euro, banii urmand sa ajunga pana la finele lunii, potrivit lui Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a acordului.

3. EADS aduce la Brasov o investitie de 100 mil. euro. Premium Aerotec GmbH, parte a concernului franco-germano-spaniol EADS (European Aeronautic Defence and Space Company), va semna, in zilele urmatoare, impreuna cu autoritatile romane, un contract de aproximativ 100 mil. euro pentru construirea, la Brasov, pe platforma IAR Ghimbav, a unei fabrici de componente pentru avioanele Airbus, conform declaratiilor facute la mijlocul saptamanii de primarul Brasovului George Scripcaru.

Este vorba despre o investitie greenfield, care ar urma sa intre sub incidenta legii offsetului si care va beneficia de un ajutor de stat de aproximativ 40 de milioane de euro.

"Investitia va fi una de la zero. Pentru asta trebuie insa aduse unele modificari legislative la legea offsetului, (care se refera la contractele strategice si obliga un vanzator de produse strategice sa reinvesteasca in Romania cel putin 80% din suma obtinuta prin contract - n. red.), iar acest lucru va fi facut prin ordonanta de urgenta", spune George Scripcaru.

4. ANAF ordona trecerea automata la 16% pentru microintreprinderi dupa o campanie de trei zile desfasurata de ZF. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a trimis joi un ordin catre administratiile financiare prin care trecerea de la impozitarea pe venit cu 3% pentru microinprinderi la impozitarea pe profit de 16% se face automat si nu mai trebuie depusa nicio declaratie la Fisc din partea contribuabililor.

Clarificarea vine dupa saptamani de incertitudini pentru detinatorii de microintreprinderi si pentru reprezentantii administratiilor fiscale.

Unele administratii spuneau ca firmele taxate cu 3% pe venit sunt pasibile de amenda daca nu depun o declaratie de schimbare pana pe 31 ianuarie, ceea ce a bulversat contribuabilii.

Ziarul Financiar a publicat cu trei zile inainte mai multe articole care prezentau situatii concrete in care atat reprezentanti de la administratiile financiare, cat si cei care aveau microintreprinderi nu stiau cu certitudine daca sa mai astepte sau nu pana la depunerea unei declaratii 010, prin care sa se faca trecerea de la impozitarea pe venit la cea pe profit. Si unii consultanti fiscali spuneau ca cine nu-si depune cererea pana pe 31 ianuarie poate primi o amenda de pana la 1.200 de euro.

5. Finantele coboara randamentul la titluri de stat la 7,88% pe an. Ministerul Finantelor a plasat integral o emisiune de certificate de Trezorerie cu maturitatea de sase luni, in valoare de un miliard de lei, la un randament mediu de 7,88% pe an. Randamentul maxim pe care statul a acceptat sa il plateasca investitorilor a fost de 7,99% pe an.

6. Philip Morris inchide temporar fabrica din Otopeni cu 450 de angajati. Philip Morris, al doilea mare producator local de tigarete, va inchide fabrica din Otopeni pentru aproximativ doua saptamani, cei 450 de angajati din productie urmand sa primeasca in aceasta perioada 75% din salariu.

Compania, care a avut vanzari de 530 mil. euro pe piata romaneasca in 2008, a demarat productia la Otopeni in anul 2001, dupa o investitie de 100 de milioane de dolari.

Conform estimarilor companiei, in prezent 1 din 4 pachete de tigari este vandut in mod ilicit, iar pentru acestea statul roman nu primeste nici un fel de taxa.

7. APIA atentioneaza: 2010 in auto ar putea fi mai prost decat dezastrul din 2009 daca nu se iau masuri de relansare. Piata auto din Romania ar putea inregistra anul acesta o evolutie mai slaba decat anul trecut - cunoscut ca un dezastru in industrie, cu scaderi de peste 50% - daca nu se iau masuri de sustinere a sectorului, a declarat Ernest Popovici, directorul general al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA). Printre masurile indicate de reprezentantii industriei se numara reluarea programului Rabla de la 15 februarie si relnsarea creditarii.

8. Dupa ce i-a anuntat moartea, vicepresedintele Dacia vorbeste despre noul Logan. Dacia este pregatita pentru productia masinilor de clasa mica, in conditiile in care tendintele pietei se indreapta spre acest segment, iar noul Logan va veni cu anumite "surprize", a declarat joi vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe.

"La innoirea gamei Logan vom veni cu noi surprize", a precizat reprezentantul Dacia.

El a adaugat ca in prima luna a acestui an Dacia a livrat la export 22.000 de masini. In ceea ce priveste primul SUV al uzinei de la Mioveni, Streo estimeaza ca Duster va detine circa 20% din productie in 2010.

"Toata lumea vorbeste de Logan. Frumos, dar Logan are o viata scurta. Dacia este perena, Logan este schimbabil. Urmeaza ceva dupa Logan, caruia i se va termina viata probabil in cativa ani. O alta familie. Aici sta forta constructorului", spunea Stroe in septembrie 2009, la lansarea cartii "Renault si Dacia de 10 ani impreuna".

9. Guvernul aloca garantii guvernamentale de 1,25 miliarde euro pentru "Prima Casa". Guvernul poate aloca in acest an pana la 1,25 mld. euro pentru continuarea programului "Prima casa" prin garantarea creditelor pentru locuinte, insa probabil ca in acest plafon vor fi incluse si alte scheme de garantare.

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu (desen) considera ca schemele de garantare reprezinta principala solutie de incurajare a creditarii.?FMI a acceptat ca o suma suplimentara de circa un miliard de euro sa fie rezervata pentru acordarea de garantii proiectelor de investitii finantate din bani de la UE, BEI sau BERD.

Finantele urmeaza sa elaboreze o noua grila de selectie a proiectelor.?Pentru anul trecut, Guvernul a avut la dispozitie un plafon de garantare de 7,7 mld. lei (1,83 mld. euro), din care nu a folosit mai putin de o treime, FMI fiind de acord ca restul sa fie reportat pentru 2010.

10. Apple prezinta prima sa tableta sub numele iPad. Apple a lansat miercuri tableta iPad, dupa aproape un an de zvonuri privitoare la capabilitatile pe care cei de la Apple le pot promite.

iPad va avea nevoie de cel putin un an pana sa devina un produs de masa, foarte bine vandut, in conditiile in care consumatorii asteapta ca pretul sau sa scada sub 499 de dolari, cat costa in prezent.

"Trebuie sa coste 300 - 400 de dolari", este de parere Gene Munsted, analist la compania Piper Jaffray.

Apple va incepe sa vanda noul gadget din martie la preturi cuprinse intre 499 si 699 de dolari, care le va permite utilizatorilor sa se conecteze la net prin Wi-Fi. Alte trei modele care vor avea conexiune 3G de la AT&T vor fi puse in vanzare in aprilie la preturi intre 629 si 829 de dolari.

Munster a estimat ca Apple va vinde in acest an intre 3 si 4 milioane de iPad-uri si 8 milioane in 2011, fapt ce va aduce companiei venituri in plus de 4,6 miliarde de dolari.